Британський пропагандист Грем Філліпс отримав тимчасовий притулок у Росії

Британський пропагандист Грем Філліпс, який розпочав свою пропагандистську діяльність ще в 2014 році, висвітлюючи російську агресію проти України в дусі кремлівської пропаганди, отримав посвідку на тимчасовий притулок в Росії. Філліпс відомий тим, що підтримує контакт із ватажками угруповань бойовиків на окупованих територіях Донецької області. Серед них були Арсеній Павлов, відомий як “Моторола”, та Михайло Толстих, “Гіві” (вже ліквідовані українськими спецслужбами).

Про це повідомили російські ЗМІ з посилданням на міністерство закордонних справ РФ. В’їзд Грема Філліпса в Україну був заборонений ще в 2014 році, проте це не зупинило його від незаконних зйомок на українській території.

У вересні 2022 року поліція Лондона розпочала розслідування дій Філліпса після публікації відео допиту британського військовополоненого Ейдена Асліна на Донбасі. На відео Філліпс звинувачує Асліна у найманстві та під тиском змушує відповідати на питання. Відомо, що Асліна, яка воювала в лавах ЗСУ, взяли в полон під Маріуполем і засудили до страти.

Грем Філліпс (у центрі) з проросійськими терористами. Архівне фото з росЗМІ

Дії Філліпса викликали суспільний резонанс та обурення у Великій Британії. Прем’єр-міністр Борис Джонсон також висловився щодо цього інциденту. Спостерігачі зазначали, що відео є “пропагандистським ходом” на користь Росії. Британська громадськість та офіційні особи розцінили поведінку блогера як порушення Женевських конвенцій, що стосуються військового захисту полонених, і навіть загрозили йому судовим переслідуванням за ймовірні воєнні злочини.

Згодом Асліну вдалося звільнитися з полону, він повернувся до Великої Британії, де дав свідчення проти Філліпса. Таким чином, Грем Філліпс став першим громадянином Великої Британії, проти якого запровадили санкції за дії на підтримку пропаганди РФ. Це рішення було ухвалено у липні 2022 року. Чоловік не міг повернутися додому, тому був вимушений мешкати переважно на територіях тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей.

Що відомо про кремлівського пропагандиста

Грем Вільям Філліпс – британський журналіст, блогер і стрингер, відомий своїми проросійськими поглядами та пропагандистськими матеріалами, які викликають критику та обурення в Україні та інших країнах. Уродженець Ноттінгема, він здобув освіту в Університеті Данді. На початку своєї кар’єри Філліпс працював державним службовцем у Лондоні, а згодом приїхав в Україну, де зпершу викладав англійську мову в ІТ-компанії Ciklum.

Із початком Євромайдану та конфлікту на Донбасі він зайняв відверто антимайданівську позицію, співпрацюючи з російськими державними каналами “RT” і “Звезда”. Він висвітлював події з позицій самопроголошених т. зв. “ДНР” та “ЛНР”, часто використовуючи провокаційні методи та виражаючи антиукраїнську риторику, в якій називав українську сторону “фашистами” та “київською хунтою”. Його репортажі неодноразово містили антиукраїнські та проросійські пропагандистські тези, що сприяли розпаленню ненависті.

У 2014 році Філліпс був депортований спецслужбами з України за загрозу національної безпеки. Проте, він неодноразово нелегально повертався на територію, контрольовану проросійськими бойовиками, та висвітлював бойові дії на Донбасі. 

Крім того, Грем брав участь у ряді інцидентів, зокрема в Латвії та Грузії, де своїми діями порушував громадський порядок, демонстрував антизахідні та антигрузинські погляди. 

Нагадаємо український журналіст Аркадій Бабченко у вересні 2018 року розмістив кумедний фотоколаж, який з одного боку можна сприймати, як невинний мережевий жарт, а з іншого боку – змушує замислитися. На колажі видно чотири знімки, на яких присутній Грем Філліпс, а також путінські бойовики – Моторола, Гіві і Захарченко. І, як вже відомо, всі люди, які зображені на фото поруч з Філіпсом – мертві. Це наштовхує на думку, що британець працює на Лондон, а його пропагандистська діяльність на Кремль – може бути великим обманом. У всякому разі, такі припущення робив Бабченко і інші користувачі мережі.

У соцмережах припускали, що Грем Філліпс може згодом виявитися співробітником британської Мі-8
Ткаченко Валентина

Recent Posts

На Львівщині бійка біля вокзалу завершилася смертю чоловіка

Поблизу вокзалу в Стрию сталася бійка між двома незнайомцями – 66-річним та 31-річним чоловіками. Унаслідок…

4 хв. ago

І мільйонеру, і пенсіонеру: економіст оцінив рішення про 1000 грн від Зеленського

Президент України Володимир Зеленський анонсував нову програму соціальної підтримки населення, яка стартує з 1 грудня. Згідно…

11 хв. ago

Вибори в Грузії супроводжуються бійками та підкиданням бюлетенів (відео)

На одній із дільниць у грузинському місті Марнеулі сталася бійка між представниками опозиції та людьми, які перебували…

20 хв. ago

Росіяни в Курській області отримали наказ не брати в полон українських військових, – ЗСУ

У Курській області Росії, де триває операція ЗСУ, росіяни отримали наказ від командування не брати…

29 хв. ago

На “7-му кілометрі” стався бунт через приїзд ТЦК

У суботу, 26 жовтня, на відомому одеському ринку "7-й кілометр" розпочався стихійний бунт проти співробітників…

37 хв. ago

Росіяни планують оточити Курахове з півночі, щоб зайти в тил його оборони – військовий

Росіяни планують розпочати захват Курахово з півночі, щоб зайти до тилу його оборони. Для цього…

46 хв. ago