Арешт Павла Дурова: що відомо зараз

Засновник і керівник месенджера Telegram Павло Дуров приїхав до Франції, влада якої виписала ордер на його арешт . Дурова було затримано поліцією в аеропорту «Ле Бурже», повідомили французькі ЗМІ.

За їх даними, правоохоронні органи Франції вважають Telegram розсадником злочинності і незадоволені відмовою Дурова жорстко модерувати контент і співпрацювати з владою у розкритті інформації про користувачів, підозрюваних у поширенні наркотиків, дитячій порнографії та шахрайстві, пише ВВС .

Арешт Дурова, про який немає жодної офіційної інформації вже майже добу, викликав бурхливу реакцію та звинувачення в обмеженні свободи слова. Невдоволення висловлюють як офіційні особи у глибоко зацензурованій Росії, так і противники регулювання інтернету на Заході на чолі з власником мережі X Ілоном Маском .

Дуров крім російського має французьке громадянство. За даними джерел французького телеканалу TF1, він знав, що оголошений у розшук і уникав відвідин Франції. Чому він приїхав, вони не розуміють, і називають «помилкою» повернення Дурава, що проживає в Дубаї, в ЄС.

39-річний мільярдер прилетів із Азербайджану на власному літаку. Його супроводжували охоронець та неназвана жінка.

У неділю Дуров має постати перед суддею.

TF1 пише з посиланням на слідчого, що прокурори проситимуть ув’язнити його, оскільки вважають, що він легко втече з країни. Для цього Дурова має всі можливості: літак, паспорти та гігантські гроші.

Жодних офіційних оголошень про затримання Дурова французька влада досі не зробила.

Прокуратура Парижа обіцяла надати більше інформації про те, що відбувається у понеділок, 26 серпня. “Повну заяву для преси буде опубліковано завтра”, – сказав агентству представник прокуратури.

У справі взагалі мало подробиць. Російське посольство у Франції поскаржилося у неділю, що французи всі запити ігнорують.

«Після появи у ЗМІ новини про затримання Дурова негайно запросили у французької влади роз’яснення про причини та зажадали забезпечити захист його прав та надати консульський доступ. Станом на сьогодні французька сторона поки що ухиляється від взаємодії з цього питання», — написало посольство у Facebook і повідомило, що перебуває в контакті з адвокатом Дурова.

Свобода слова чи злочинна недбалість

Затримання Дурова викликало бурхливу реакцію у тихий неділю.

Колишній президент Росії Дмитро Медведєв написав у дурівській мережі Telegram, що попереджав її засновника про неприємності.

«Колись, уже досить давно, я запитав у Дурова, чому він не хоче співпрацювати з правоохоронними структурами щодо тяжких злочинів. “Це моя принципова позиція”, – заявив він. “Тоді будуть серйозні проблеми в будь-якій країні”, – сказав йому я.

«Він прорахувався. Для всіх наших спільних тепер ворогів він російський і тому непередбачуваний і небезпечний. Інший крові, – написав Медведєв. — Точно не Маск і Цукерберг».

Маск, зі свого боку, підтримав Дурова і не пропустив нагоди звинуватити у зневаженні свободи слова Євросоюз, з яким у нього останнім часом не складаються стосунки.

Це пов’язано з тим, що після покупки Twitter Маск повернув на платформу персонажів, насамперед заблокованих за порушення правил пристойної дискусії. Насамперед, Дональда Трампа , кандидатуру якого Маск гаряче підтримує на майбутніх виборах президента США.

Маск присвятив кілька твітів своєї насиченої недільної стрічки Дурову. В одному з них під хештегом #FreePavel він опублікував витримку розмови з інтерв’юером Володимира Путіна Такером Карлсоном , в якій Дуров розповідає, як він радий, що Маск купив «Твіттер».

Карлсон теж заступився за Дурова: «Павло Дуров сьогодні сидить у французькій в’язниці, будучи живим попередженням для будь-якого власника платформи, який відмовляється піддавати правду цензурі за вказівкою урядів та спецслужб. На колись вільний світ стрімко опускається темрява», – написав Карлсон у мережі X Ілона Маска.

Інші зазначають, що затримання Дурова ніяк не обмежить свободу слова у Франції, а ось до боротьби зі злочинністю має пряме відношення.

«Його неспівпраця з ФСБ на користь свободи слова, на жаль, повністю нейтралізується його неспівпрацею ні з ким, щоб зупинити використання ТГ для всього жахливого. То був його вибір. Можна було робити одне і не робити інше?», — акуратно висловився відомий розслідувач Христо Грозєв і доклав до свого твіту скріншоти каналів у Telegram, до яких у правоохоронних органів, напевно, виникли б питання.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

4 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

4 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

4 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

4 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

4 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

4 години ago