Арешт Павла Дурова: що відомо зараз

Засновник і керівник месенджера Telegram Павло Дуров приїхав до Франції, влада якої виписала ордер на його арешт . Дурова було затримано поліцією в аеропорту «Ле Бурже», повідомили французькі ЗМІ.

За їх даними, правоохоронні органи Франції вважають Telegram розсадником злочинності і незадоволені відмовою Дурова жорстко модерувати контент і співпрацювати з владою у розкритті інформації про користувачів, підозрюваних у поширенні наркотиків, дитячій порнографії та шахрайстві, пише ВВС .

Арешт Дурова, про який немає жодної офіційної інформації вже майже добу, викликав бурхливу реакцію та звинувачення в обмеженні свободи слова. Невдоволення висловлюють як офіційні особи у глибоко зацензурованій Росії, так і противники регулювання інтернету на Заході на чолі з власником мережі X Ілоном Маском .

Дуров крім російського має французьке громадянство. За даними джерел французького телеканалу TF1, він знав, що оголошений у розшук і уникав відвідин Франції. Чому він приїхав, вони не розуміють, і називають «помилкою» повернення Дурава, що проживає в Дубаї, в ЄС.

39-річний мільярдер прилетів із Азербайджану на власному літаку. Його супроводжували охоронець та неназвана жінка.

У неділю Дуров має постати перед суддею.

TF1 пише з посиланням на слідчого, що прокурори проситимуть ув’язнити його, оскільки вважають, що він легко втече з країни. Для цього Дурова має всі можливості: літак, паспорти та гігантські гроші.

Жодних офіційних оголошень про затримання Дурова французька влада досі не зробила.

Прокуратура Парижа обіцяла надати більше інформації про те, що відбувається у понеділок, 26 серпня. “Повну заяву для преси буде опубліковано завтра”, – сказав агентству представник прокуратури.

У справі взагалі мало подробиць. Російське посольство у Франції поскаржилося у неділю, що французи всі запити ігнорують.

«Після появи у ЗМІ новини про затримання Дурова негайно запросили у французької влади роз’яснення про причини та зажадали забезпечити захист його прав та надати консульський доступ. Станом на сьогодні французька сторона поки що ухиляється від взаємодії з цього питання», — написало посольство у Facebook і повідомило, що перебуває в контакті з адвокатом Дурова.

Свобода слова чи злочинна недбалість

Затримання Дурова викликало бурхливу реакцію у тихий неділю.

Колишній президент Росії Дмитро Медведєв написав у дурівській мережі Telegram, що попереджав її засновника про неприємності.

«Колись, уже досить давно, я запитав у Дурова, чому він не хоче співпрацювати з правоохоронними структурами щодо тяжких злочинів. “Це моя принципова позиція”, – заявив він. “Тоді будуть серйозні проблеми в будь-якій країні”, – сказав йому я.

«Він прорахувався. Для всіх наших спільних тепер ворогів він російський і тому непередбачуваний і небезпечний. Інший крові, – написав Медведєв. — Точно не Маск і Цукерберг».

Маск, зі свого боку, підтримав Дурова і не пропустив нагоди звинуватити у зневаженні свободи слова Євросоюз, з яким у нього останнім часом не складаються стосунки.

Це пов’язано з тим, що після покупки Twitter Маск повернув на платформу персонажів, насамперед заблокованих за порушення правил пристойної дискусії. Насамперед, Дональда Трампа , кандидатуру якого Маск гаряче підтримує на майбутніх виборах президента США.

Маск присвятив кілька твітів своєї насиченої недільної стрічки Дурову. В одному з них під хештегом #FreePavel він опублікував витримку розмови з інтерв’юером Володимира Путіна Такером Карлсоном , в якій Дуров розповідає, як він радий, що Маск купив «Твіттер».

Карлсон теж заступився за Дурова: «Павло Дуров сьогодні сидить у французькій в’язниці, будучи живим попередженням для будь-якого власника платформи, який відмовляється піддавати правду цензурі за вказівкою урядів та спецслужб. На колись вільний світ стрімко опускається темрява», – написав Карлсон у мережі X Ілона Маска.

Інші зазначають, що затримання Дурова ніяк не обмежить свободу слова у Франції, а ось до боротьби зі злочинністю має пряме відношення.

«Його неспівпраця з ФСБ на користь свободи слова, на жаль, повністю нейтралізується його неспівпрацею ні з ким, щоб зупинити використання ТГ для всього жахливого. То був його вибір. Можна було робити одне і не робити інше?», — акуратно висловився відомий розслідувач Христо Грозєв і доклав до свого твіту скріншоти каналів у Telegram, до яких у правоохоронних органів, напевно, виникли б питання.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Зсув ґрунту спричинив 200-метрове цунамі, яке 9 днів розхитувало Землю: його чули вчені на всій планеті

У вересні 2023 року вчені виявили таємничий сейсмічний сигнал, який тривав дев’ять днів поспіль. Міжнародна команда експертів…

10 хв. ago

З “Газпрому” хочуть здерти останнє: у компанії можуть відсудити десятки мільярдів

Російський газовий монополіст "Газпром" порушив умови постачання газу до Європи і тепер може заплатити за…

19 хв. ago

Жінка продала все заради круїзу навколо світу: зрештою, її «викинули» з корабля (фото)

Американка Дженні Фенікс, розлучена мама двох дітей з Флориди, продала майже все своє майно, щоб…

40 хв. ago

На Волині ТЦК та поліція силою затримали 22-річного студента, який не підлягає мобілізації

У Волинській області ТЦК та поліція силою затримали 22-річного студента, який не підлягає мобілізації. Про…

49 хв. ago

Тосканську віллу королеви Вікторії виставили на продаж за 50 млн євро

Вілла Palmieri, улюблене місце відпочинку королеви Вікторії, розташована на пагорбах на околиці Флоренції, виставлена на…

58 хв. ago

66-річний мільярдер назвав одну рису, яка необхідна для досягнення успіху

66-річний мільярдер Джей Чаудрі домігся успіху ще в 90-ті. Його статки оцінюють у 9,5 мільярда доларів Видання CNBC пише,…

1 годину ago