Росія влаштувала в колонії Оленівки підрив, а маскувала його залпом із “Граду” – Associated Press

У смерті понад 50 українських військовополонених унаслідок вибуху в таборі Оленівці в липні 2022 року винна Росія.

Такого висновку дійшли автори розслідування з агентства Associated Press, посилаючись на неопубліковану доповідь ООН і свідчення очевидців – полонених, які повернулися в Україну.

У матеріалі агентства йдеться, що однією з головних версій є вибух закладеного заздалегідь пристрою. Одночасно з вибухом здійснювалися постріли з РСЗВ “Град”, щоб заглушити вибух.

Як заявляють полонені, які вижили, вранці 27 липня 2022 року групу “азовців” перевели в окреме приміщення, розташоване на віддалі від інших бараків. Переведення їм пояснили ремонтом старого барака. Хоча там залишилися інші полонені, які пізніше розповідали, що ремонту не було. Того ж дня охоронці вирили для себе окопи.

28 липня керівництво колонії наказало перенести пости охорони подалі від нового барака, а охоронці одягли бронежилети і каски, чого вони раніше ніколи не робили. Увечері лунали гучні залпи з “Граду”, але таке траплялося й раніше. А вже вночі пролунали потужні вибухи, внаслідок яких загинули полонені. Ті, що вижили, вибігли на вулицю, але охоронці стріляли в повітря, наказували не наближатися до воріт, а також сміялися, кидали в людей ганчірки і світили ліхтариками.

Медики прибули на місце вибуху лише через кілька годин – це були українські полонені з інших бараків із медичною підготовкою.

Потім тих, хто вижив, поселили в окремому приміщенні, що, на думку експертів ООН, було покликане не дати їм розповісти про те, що сталося.

Деякі ув’язнені описували, як після події на місце приїхали вдягнені у військову форму люди, які принесли з собою коробки з уламками ракет HIMARS і розклали їх біля барака.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

28 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

29 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

31 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

41 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

43 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

45 хв. ago