Росія влаштувала в колонії Оленівки підрив, а маскувала його залпом із “Граду” – Associated Press

У смерті понад 50 українських військовополонених унаслідок вибуху в таборі Оленівці в липні 2022 року винна Росія.

Такого висновку дійшли автори розслідування з агентства Associated Press, посилаючись на неопубліковану доповідь ООН і свідчення очевидців – полонених, які повернулися в Україну.

У матеріалі агентства йдеться, що однією з головних версій є вибух закладеного заздалегідь пристрою. Одночасно з вибухом здійснювалися постріли з РСЗВ “Град”, щоб заглушити вибух.

Як заявляють полонені, які вижили, вранці 27 липня 2022 року групу “азовців” перевели в окреме приміщення, розташоване на віддалі від інших бараків. Переведення їм пояснили ремонтом старого барака. Хоча там залишилися інші полонені, які пізніше розповідали, що ремонту не було. Того ж дня охоронці вирили для себе окопи.

28 липня керівництво колонії наказало перенести пости охорони подалі від нового барака, а охоронці одягли бронежилети і каски, чого вони раніше ніколи не робили. Увечері лунали гучні залпи з “Граду”, але таке траплялося й раніше. А вже вночі пролунали потужні вибухи, внаслідок яких загинули полонені. Ті, що вижили, вибігли на вулицю, але охоронці стріляли в повітря, наказували не наближатися до воріт, а також сміялися, кидали в людей ганчірки і світили ліхтариками.

Медики прибули на місце вибуху лише через кілька годин – це були українські полонені з інших бараків із медичною підготовкою.

Потім тих, хто вижив, поселили в окремому приміщенні, що, на думку експертів ООН, було покликане не дати їм розповісти про те, що сталося.

Деякі ув’язнені описували, як після події на місце приїхали вдягнені у військову форму люди, які принесли з собою коробки з уламками ракет HIMARS і розклали їх біля барака.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

3 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago