“Хтось подумав, що він вище закону”: Кротевич розповів нові деталі скарги на генерала Содоля

Державне бюро розслідувань порушило закон, коли не відкрило справу стосовно колишнього командувача Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Юрія Содоля. Раніше ДБР отримало заяву, в якій генерала звинуватили у “численних помилках, що призвели до загибелі багатьох військових”.

Про це в інтерв’ю “Українській правді” розповів начальник штабу бригади “Азов” Богдан Кротевич. Він зазначив, що через це подав до суду на Державне бюро розслідувань.

“ДБР порушує закон. Очільник ДБР – привіт (звертається у камеру). Вони справу не занесли ЄРДР (Єдиний реєстр досудових рішень. – Ред.), я подав скаргу в суд. Суд призначив одного суддю, який пішов вже у відпустку 15 липня. Призначив другого суддю, який зараз йде у відпустку”, — наголосив Кротевич.

За його словами, у ДБР йому відповіли, що отримані матеріали будуть долучені до існуючої справи по одному з напрямків. Кротевич зазначив, що стосовно Содоля є розслідування по Харкову.

“У моєму листі була фраза, що за Харківський напрямок він теж відповідальний як тодішній командувач ОСУВ “Хортиця”. І, до речі, до цього моменту я взагалі його прізвище ніколи не називав. Як сказали юристи мені, це вже можна казати”, — сказав він.

Водночас Кротевич зазначив, що може розповісти про облогу Маріуполя в контексті Содоля, але не зараз. За його словами, свідчення стосовно Содоля готові дати багато командирів різних бригад.

“Він мене дуже сильно бісить і я вважаю, що він повинен прийти до відповідальності. Я не суддя, знову ж таки, я можу дати тільки свідчення. Я можу сказати, що мені подзвонили, якщо я не помиляюся, п’ять командирів різних бригад взагалі з різних відомств і подякували. Багато командирів різних бригад, багато Героїв України готові давати свідчення”, — підкреслив Кротевич.

Водночас він наголосив, що для цього треба внести відповідну справу до ЄРДР. За його словами, це те, в чому ДБР порушує закон.

“Тому що вони не мали чекати мого листа. За законом, вони повинні відкрити провадження стосовно будь-якої інформації, навіть якщо от побачили щось в інтерв’ю – все, вони за 48 годин відкривають ЄРДР, дзвонять мені: “Здрастуйте, можете дати свідчення?”. Так, можу. До речі, вони так зробили по тій людині, по якій я дав свідчення після полону. Вони побачили в інтерв’ю, як я щось говорю, подзвонили мені і сказали: “Добрий день, у нас є справа, ви можете про нього розказати?”. Я кажу: “Із задоволенням”. Це про іншу людину, яка зараз у полоні сидить, яка є зрадником України, я вважаю. Але зараз вони цього не зробили і я подав скаргу в суд на ДБР. Мене це дуже сильно напрягає, тому що хтось у нас в країні подумав, що він вище закону”, — підсумував Кротевич.

Нагадаємо, що 23 червня Богдан Кротевич подав до ДБР листа з проханням відкрити кримінальну справу проти Юрія Содоля. Він звинуватив генерала у низці воєнних злочинів, які той допустив, починаючи з часів командування обороною Маріуполя у 2022 році. Також він заявив, що 99% військовослужбовців Сил оборони “ненавидять його за те, що він робить”. Прямо прізвище генерала “Тавр” не називав, але у мережі всі вказали саме на Юрія Содоля. Також на адресу генерала зі звинуваченнями висловилася і нардепка від “Слуги народу” Мар’яна Безугла.

Наступного дня, 24 червня, Володимир Зеленський зняв Юрія Содоля з посади командувача Об’єднаних сил ЗСУ. На цю посаду глава держави призначив бригадного генерала Андрія Гнатова. Крім цього, Содоль більше не керуватиме (ОСУВ) “Хортиця”. Його посаду обійняв також генерал Гнатов.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

2 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago