Дістали не лише літаки та пілотів: у Силах оборони розповіли про нові деталі влучання у Саках

Українські ракети дістали до російських засобів протиповітряної оборони, які базувались поруч з аеродромом “Саки” в окупованому Криму. Крім того, внаслідок влучання міг злетіти у повітря склад боєприпасів ЗС РФ. Про деталі втрат ворожого війська на окупованому Кримському півострові розповіли в артилерійському дивізіоні “Тіваз”.

Допис з новими деталями втрат ЗС РФ з’явився вдень 26 липня, через кілька годин після того, як Генштаб ЗСУ підтвердив повітряну атаку на летовище в Криму. Автори допису з посиланням на власні джерела назвали три військові об’єкти, пошкоджені після удару Сил оборони:

  • мобільна радіолокаційна станція (РЛС) “Небо-М”, яка мала б виявити аеродинамічну та балістичну ціль, але не виявила (вартість — близько 240 млн дол.);
  • позиції засобів протиповітряної оборони (ППО) — тип і особливості влучання не відомі;
  • склад боєприпасів.

Також вказується, що дійсно є втрати серед особового складу — про кількість поки що даних немає.

Вибухи в Криму – що сталось на аеродромі “Саки” 26 липняФото: Скриншот

Удар по аеродрому у Новофедорівці — не перший, свідчить карта військових об’єктів ЗС РФ у Криму, створена “Радіо Свобода”. У даній точці палало мінімум чотири рази: 9 серпня 2022 року (ЗСУ повідомили про пошкодження дев’яти літаків), 24 грудня 2023 року (збили Су-30СМ, який базувався на аеродромі), 6 січня 2024 року (удар по пункту управління), 13 лютого того ж року (масштабна пожежа у районі складів та РЛС).

Вибухи в Криму – скільки разів були прильоти у Новофедорівці і на аеродромі “Саки”Фото: Радіо Свобода

Удар по аеродрому “Саки” — деталі

Зазначимо, зранку 26 липня у Telegram-каналі “Крымский ветер” опублікували низку фото та відео, зроблені вночі людьми, які живуть поруч з Новофедорівкою. Свідки надзвичайних подій заявили, що над аеродромом — заграва як під час пожежі, а перед цим вони чули низку вибухів. Крім того, гучно було біля Євпаторії та Сімферополя, запевняли місцеві. Також повідомляли, що могли підірватись ракети “повітря-повітря”, які зберігались на складі.

Інцидент на летовищі підтвердили Z-блогери. У одному з дописів блогери скаржились на розвідувальний літак західних союзників, який піднявся у небо саме тоді, коли вибухало під Саками. Вони підтвердили, що були прильоти, при цьому могли загинути та отримати поранення російські військові пілоти.

Генштаб ЗСУ підтвердив, що українці завдали удару по летовищу в Криму. Цілями засобів ураження були РЛС та літаки противника. Чим саме дістали до цілей, командування не уточнило. Водночас OSINT-аналітики групи “Dnipro|OSINT з Гарбузом” повідомив, що на російській базі він виявив 16 літаків, які могли отримати пошкодження внаслідок атаки українців.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

1 годину ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

2 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

2 години ago