У ГУР розповіли деталі про обмін полоненими, який зірвався в день падіння Іл-76

У ГУР розповіли деталі про обмін полоненими з Росією, який був запланований на 24 січня, але так і не відбувся. За твердженнями РФ, процес був зірваний начебто через падіння літака Іл-76 у Бєлгородській області.

Подробиці про обмін розповів представник Головного управління розвідки Міноборони України та Координаційного штабу Андрій Юсов в ефірі телемарафону.

Представник ГУР зазначив, що питання доправлення полонених на обмін – відповідальність країни, яка їх утримує. Юсов запевнив, що Україна зі свого боку вжила всіх заходів, щоб запланований на 24 січня обмін відбувся.

Цивільний транспорт з російськими полоненими перебував на місці, це Сумський напрямок. Все було готове для обміну. Відповідні служби попереджені, забезпечений режим тиші на напрямку. Прикордонники, Сили безпеки й оборони – всі відпрацювали належним чином”, – поінформував представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Він зазначив, що під час обміну полоненими 3 січня, коли Україна повернула 230 своїх захисників, Росія також використовувала авіасполучення для переміщення утримуваних.

“Але тоді було заздалегідь попереджено Україну, і було прохання забезпечити режим тиші, тому що сідає борт з військовополоненими українцями. Звісно, Україна дотрималася цього – і обмін був успішно реалізований. Стосовно ситуацї ( 24 січня -ред)  Такої інформації від агресора ні в усному, ні в письмовому вигляді не надходило” , – розповів Юсов.

Він також звернув увагу, що росіяни самі зізнаються у використанні для транспортування українських полонених військової авіації.

За словами представника ГУР, саме цей літак Іл-76 раніше був помічений на аеродромі “Енгельс-2” в Саратовській області Росії, де він забезпечував боєкомплектом стратегічну авіацію ворога. Також цей літак постачав ракети для ударів по Харкову.

 

Ольга Степанова

Recent Posts

Стало відомо, коли червоні магнітні бурі припинять лупити по Землі

У п'ятницю, 20 вересня триває магнітна буря силою у сім балів. Геомагнітний шторм червоного рівня небезпечності, що…

2 хв. ago

“Показники зростають з місяця в місяць”: в Україні набирає обертів добровільна мобілізація

Щомісяця в Україні добровільно мобілізуються в середньому 6,5 тисяч громадян. Про це 20 вересня заявив Уповноважений представник Міністерства оборони…

11 хв. ago

Красива губернаторка: чиновниця змусила шістдесят підлеглих займатися з нею коханням

Китайська 52-річна чиновниця Чжун Ян, сумно відома тим, що мала 58 коханців, виявилася корупціонеркою і загриміла за…

20 хв. ago

F-16 розбився через уламки ракети РФ: аналітики отримали нові дані про авіакатастрофу

Американський винищувач F-16 міг втратити керування через уламки російської ракети, які пошкодили двигун і систему керування.…

28 хв. ago

Учені через 5 років знайшли епіцентр поширення COVID-19: названо всіх “підозрюваних”

Поки у світі поширюється новий варіант COVID, вчені провели детальний аналіз генетичного матеріалу, взятого за допомогою…

38 хв. ago

Мобілізація в Україні — чи може отримати відстрочку 50-річний студент

В Україні немає вікових обмежень для отримання освіти. Тому навіть 50-річний або старший студент може мати…

48 хв. ago