У ГУР розповіли деталі про обмін полоненими, який зірвався в день падіння Іл-76

У ГУР розповіли деталі про обмін полоненими з Росією, який був запланований на 24 січня, але так і не відбувся. За твердженнями РФ, процес був зірваний начебто через падіння літака Іл-76 у Бєлгородській області.

Подробиці про обмін розповів представник Головного управління розвідки Міноборони України та Координаційного штабу Андрій Юсов в ефірі телемарафону.

Представник ГУР зазначив, що питання доправлення полонених на обмін – відповідальність країни, яка їх утримує. Юсов запевнив, що Україна зі свого боку вжила всіх заходів, щоб запланований на 24 січня обмін відбувся.

Цивільний транспорт з російськими полоненими перебував на місці, це Сумський напрямок. Все було готове для обміну. Відповідні служби попереджені, забезпечений режим тиші на напрямку. Прикордонники, Сили безпеки й оборони – всі відпрацювали належним чином”, – поінформував представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Він зазначив, що під час обміну полоненими 3 січня, коли Україна повернула 230 своїх захисників, Росія також використовувала авіасполучення для переміщення утримуваних.

“Але тоді було заздалегідь попереджено Україну, і було прохання забезпечити режим тиші, тому що сідає борт з військовополоненими українцями. Звісно, Україна дотрималася цього – і обмін був успішно реалізований. Стосовно ситуацї ( 24 січня -ред)  Такої інформації від агресора ні в усному, ні в письмовому вигляді не надходило” , – розповів Юсов.

Він також звернув увагу, що росіяни самі зізнаються у використанні для транспортування українських полонених військової авіації.

За словами представника ГУР, саме цей літак Іл-76 раніше був помічений на аеродромі “Енгельс-2” в Саратовській області Росії, де він забезпечував боєкомплектом стратегічну авіацію ворога. Також цей літак постачав ракети для ударів по Харкову.

 

Ольга Степанова

Recent Posts

Принц Джордж та його сестра принцеса Шарлотта не зможуть подорожувати разом: у чому причина

Згідно з цим правилом, як тільки принцу Джорджу виповниться 12 років (у липні 2025 року),…

32 секунди ago

Що робити, якщо представники ТЦК забрали військовий квиток: пояснив юрист

Під час воєнного стану всі військовозобов'язані чоловіки повинні мати при собі військово-обліковий документ. Це підтверджує статус…

2 хв. ago

Київ задихається від диму: як захиститися від забрудненого повітря

В Києві значно погіршилася якість повітря через зміну вітру та незначні осередки пожеж в екосистемах. За даними…

10 хв. ago

Україна стала привабливим ринком для балканських виробників зброї – The Economist

З 2020 року сербський експорт зброї збільшився в чотири рази, а з моменту вторгнення в…

18 хв. ago

У Києві викрито онлайн-обмінники, які працювали на серверах компанії РФ

У Києві детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки (БЕБ) викрили механізм проведення протиправних фінансових операцій.…

27 хв. ago

Чоловік витратив 1 млн доларів на відновлення круїзного лайнера: тепер він тоне

Підприємець Кріс Віллсон з Юти (США) витратив понад 1 мільйон доларів на відновлення круїзного лайнера…

37 хв. ago