Мобілізація в Україні: яка відповідальність за ухилення, коли буде штраф, а коли – в’язниця

В Україні триває мобілізація і за її ухилення передбачені чіткі межі відповідальності. Так, за порушення мобілізаційних заходів наступає адміністративна відповідальність, яка передбачає штраф, а за свідоме ухилення від призову передбачена кримінальна відповідальність, під якою слід розуміти реальний термін у в’язниці. 

Детальніше про межі відповідальності за ухилення від мобілізації розповів очільник Національної поліції України Іван Вигівський в інтерв’ю для “Інтерфакс-Україна”.

Адміністративна відповідальність

Громадяни, які під час мобілізації не з’являються за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) та не проходять медичний огляд для визначення придатності до військової служби (ВЛК) несуть адміністративну відповідальність. Їх можуть оштрафувати згідно зі статтями 210 та 210-1 КУпАП (“Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію”).

Простіше кажучи: якщо ви не з’явитеся до військкомату, коли вас покличуть, або не пройдете медогляд, вас можуть оштрафувати. Штраф за такі дії передбачений статтями 210 та 210-1 КУпАП.

Кримінальна відповідальність

Ті, хто ухиляються від призову на військову службу під час мобілізації, воєнного стану або призову резервістів у воєнний час, несуть кримінальну відповідальність. Це означає, що до них можуть бути застосовані суворіші покарання, ніж просто штраф. Стаття 336 Кримінального кодексу України карає таких людей позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

“Водночас, за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період настає кримінальна відповідальність, передбачена ст. 336 (Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період) Кримінального кодексу України”, – пояснив Вигівський.

Яка відповідальність за злісну непокору вимогам поліцейського

Якщо ви злісно не підкоряєтеся законним розпорядженням або вимогам поліцейського, вас можуть притягнути до відповідальності:

  • Адміністративної: за статтею 185 КУпАП вам можуть виписати штраф, або засудити до громадських робіт на строк від 40 до 60 годин, або до адміністративного арешту на строк до 15 діб.
  • Кримінальної: якщо ви чините опір поліцейському або завдаєте йому тілесних ушкоджень, вас можуть покарати позбавленням волі на строк до 5 років (стаття 342 ККУ) або до 3 років (стаття 345 ККУ).

Закон про мобілізацію в Україні

18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Він передбачає необхідність оновлення військово-облікових даних для чоловіків 18−60 років протягом 60 днів, тобто до 16 липня. У документи військовозобов’язаних, які оновили свої дані, вклеюватимуть VIN-коди (штрих-коди).

Оновити свої дані можна в електронному кабінеті, у мобільному застосунку Резерв+, безпосередньо в ТЦК і СП, а також у ЦНАПі. Також у законі прописано обов’язок завжди носити при собі військово-облікові документи, передбачено нові правила вручення повісток, бронювання, обмеження для ухильників та інше.

Одним з варіантів, щоб встигнути оновити облікові дані до 16 липня, є реєстрація до електронної черги до ТЦК та СП. Цей сервіс вже з 18 травня тестують у Міноборони. Чоловіки можуть ввести свої дані й за три кліки отримати повідомлення з призначеною датою і часом свого візиту до воєнкома. Наразі скористатися сервісом можуть жителі семи міст (Києва, Харкова, Одеси, Дніпра, Сум, Вінниці, Кропивницького).

Нагадаємо, в Україні повістка буде вважатись врученою, навіть за фізичної відсутності особи отримувача вдома. Також, за новим законом про мобілізацію, автомобілі на обліку у ТЦК заборонено перевозити між областями.

Ольга Степанова

Recent Posts

Секс спартанських жінок викликав заздрість істориків: такого не було у всій Греції

У стародавній Спарті було прийнято, щоб жінки виходили заміж і народжували дітей більш, ніж від…

2 години ago

П’яна гола дантистка “тероризує” Німеччину

Жінка дантист "тероризує" мешканців Вестфалії своїми п'яними витівками, зокрема дантистка приходила на роботу з мачете.…

2 години ago

На честь Тейлор Свіфт переназвуть місто в Німеччині (фото)

На честь американської співачки Тейлор Свіфт перейменують місто в Німеччині. Про це пише People. Місто Гельзенкірхен отримає…

3 години ago

Алкоголь, змішаний з енергетиком, покращує мозок: але, що далі

Нещодавні експерименти на щурах показали, що змішування енергетичних напоїв з алкоголем може спричинити довгострокові проблеми з розумовими функціями. Італійські…

3 години ago

Пройти треба всім водіям без винятку: в Україні повертають техогляд

В Україні не відмовилися від планів щодо впровадження обов’язкового техогляду всіх легкових автомобілів. Про це…

3 години ago

Все дуже серйозно: до Ради внесли закон про захист чоловіків від ТЦК, що пропонують

В Україні набрав чинності закон про мобілізацію ще 18 травня, проте тепер з'явився новий проєкт закону, який…

3 години ago