Мобілізація в Україні: чи можна продовжити інвалідність автоматично

Через повномасштабне вторгнення РФ, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. В цей період призову підлягають військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Адвокат Дмитри Дончак на порталі b2bconsult розповів, чи продовжується автоматично інвалідність під час воєнного стану.

Експерт зазначив, що під час воєнного стану строк дії інвалідності не продовжується автоматично.

«Тут є певні нюанси: згідно пункта 3 постанови КМУ № 225 від 08.03.2022 року, повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення осіб з інвалідністю лікарсько-консультативною комісією на МСЕК», – сказав він.

Дончак пояснив, що якщо ЛКК (лікарсько-консультативна комісія) не може направити особу з інвалідністю на МСЕК (медико-соціальну експертну комісію), то строк дії інвалідності буде продовжено до кінця війни.

«Наприклад: людина знаходиться на тимчасово окупованій території; проживає в зоні бойових дій; виїхала і знаходиться за кордоном. Це не виключний перелік підстав – можуть бути й інші», – сказав адвокат.

За словами експерта, якщо ж особа звертається до МСЕК для встановлення інвалідності вперше, але не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, то така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії.

«Але якщо особа проживає, наприклад, в Києві, і ніщо не заважає їй за направленням ЛКК пройти МСЕК, то звісно що такій особі інвалідність не буде продовжена автоматично до кінця війни», – резюмував він.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Перевірки повертаються: чому українцям доведеться більше платити за газ

В Україні облгази перестали нести відповідальність за газову мережу після входу труби в будівлю. Також…

3 хв. ago

Підрозділи ГУР звільнили Вовчанський агрегатний завод на Харківщині (відео)

Підрозділи ГУР повністю звільнили територію Вовчанського агрегатного заводу та знищили окупантів в усіх будівлях підприємства.…

6 хв. ago

Готується за пів години: рецепт “ситної” експрес-лазаньї від Мері Беррі

Коли осінні вечори стають дедалі холоднішими і темнішими, усім хочеться гарячих і ситних страв, і…

25 хв. ago

“Гармата з лазерами” врятує Землю від кінця світу: знайдено спосіб захистити планету

Раніше вчені з'ясували, що величезний астероїд Апофіс все ще може зіткнутися із Землею. І нехай шанси…

26 хв. ago

Чи можна потрапити у розшук через неоновлення даних: юрист відповіла

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Військовозобов'язані громадяни можуть потрапити до розшуку територіальних центрів…

27 хв. ago

В Україні подорожчає інтернет, але це не єдина погана новина

З 1 жовтня в Україні мають намір не лише підняти податки для підприємців, а й виключити інтернет-провайдерів…

29 хв. ago