Боєприпаси доведеться шукати самим: 2025 рік покаже, на що здатна Україна

Аналізуючи нюанси західного фінансування наступного року, економіст Олексій Кущ передбачає складнощі з фінансуванням оборонних потреб України. А це ставить країну перед необхідністю розгортання і масштабування власного військово-промислового комплексу.

Ще один важливий аспект, пов’язаний із бюджетом-2025, — це перспективи розгортання і масштабування вітчизняного ВПК.

Тут варто зазначити, що наші західні партнери чітко розділяли спеціалізацію в контексті надання допомоги Україні.

Щороку Україна отримувала до 100 млрд дол. Приблизно 40-50 млрд — це фінансування соціальних та інфраструктурних витрат і ще 50 млрд — військово-технічна підтримка.

Європа, в основному, фінансувала соціалку та інфраструктуру (хоча Німеччина, Польща, Чехія, включалися й у військову підтримку), а США надавали військово-технічну допомогу.

Ще у квітні цього року, коли Конгрес зі скрипом розблокував пакет допомоги Україні на 60 млрд дол., я прогнозував, що суто технічно освоїти цей бюджет до осені в межах поточного бюджетного року буде неможливо.

Що й підтвердилося на практиці: уже підзавис пакет допомоги на 5 млрд, а в жовтні почнеться справжнє бюджетне побоїще між респами і демами в Конгресі щодо витратної частини федерального бюджету, а також нової стелі держборгу. Шатдаун більш ніж імовірний.

Таким чином, у 2025-му році гроші на соціальні виплати нам дадуть. Але в борг.

А ось щодо озброєння і боєприпасів нам дедалі більше доведеться розраховувати на внутрішні можливості.

Цим пояснюється зростання витрат держбюджету України на озброєння до 737 млрд грн наступного року (у 2022-му було 447 млрд грн).

Зокрема, 55 млрд грн на розвиток Мінстратегпрому і 47 млрд грн на БПЛА.

Тобто, доведеться самим закуповувати боєприпаси по всьому світу. А також налагоджувати їхнє внутрішнє виробництво. Це стосується і військової техніки.

На це бюджетом передбачено 18 млрд дол.

Частину вдасться знайти в закордонних арсеналах, особливо в країнах із пострадянським стандартом озброєнь (хоча ці ресурси вже пропилосошені американцями в наших інтересах за два роки війни).

Що стосується внутрішнього нарощування випуску.

Тут ми неминуче натрапимо на наслідки довоєнної деіндустріалізації та відсутності внутрішнього промислового середовища розвитку ВПК. Додамо сюди й повний провал у частині розвитку технічної освіти.

Досі Міністерству оборони вдавалося зі скрипом запускати точкові хаби з організації військового випуску. Успішно чи ні, питання дискусійне.

Але системного кластерного розвитку сектора ВПК, зокрема у форматі глобального коворкінгу або “вулиці майстрів” для стимулювання інноваційної активності, поки що як не було, так і немає.

Ба більше, поки що навіть немає носіїв таких знань та ідей кластерного розвитку в системі управління.

Боротьба між проєктним точковим хабовим форматом і системним масовим кластерним поки що завершилася перемогою першого і поразкою другого. Хоча й боротьби як такої не було.

Проєктний точковий формат дає змогу освоювати обмежений ресурс у ручному управлінні.

А кластерний — вимагає системного мислення і довгострокової стратегії: запуску як урядових інструментів стимулювання у виробництві, науці та освіті, так і монетарних інструментів з боку НБУ (тут не банки мають отримувати надприбутки, а виробники озброєнь і комплектуючих мають отримувати хоча б мінімальний профіт).

Лише в кластерному форматі можливий масовий випуск боєприпасів мільйонами штук і військової техніки тисячами штук.

У точковому хабовому форматі можна досягати успіху у вигляді сегментарного розвитку: наприклад, випуск БПЛА на базі 90% імпортних комплектуючих.

Але випуск пороху, снарядів на своїх комплектуючих уже у форматі точкових хабів не вирішується.

У будь-якому разі, це буде своєрідний тест у 2025 році.

Майже 20 млрд дол. цілком достатньо для запуску кластерної моделі зростання ВПК. Але необхідна ще й синергія НБУ і Кабміну. Без цього кластерна модель не запуститься.

Автор висловлює особисту думку, яка може не збігатися з позицією редакції. Відповідальність за опубліковані дані в рубриці “Думки” несе автор.

Джерело

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Від Висоцького до Гоголя: в Одесі знесуть одразу 19 памʼятників

В Одесі демонтують одразу 19 памʼятників, що повʼязані з російською та радянською історією та культурою.…

10 хв. ago

Західні союзники сигналізують РФ, що не будуть посилювати Україну і готові говорити з Путіним

За інформацією Bloomberg, західні офіційні особи намагалися знизити очікування щодо плану припинення війни, який президент Володимир Зеленський представляє…

22 хв. ago

Удосконалиться порядок ведення військового обліку? У Раді з’явився законопроєкт

У Верховній Раді з'явився законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».…

28 хв. ago

Десятки мільйонів до кінця року: уряд виділив шалені кошти на розсилку повісток

Кабінет міністрів України виділив 71 мільйон 820 тисяч гривень на централізований друк 900 тисяч повісток до кінця…

44 хв. ago

Американські експерти назвали кращі бюджетні авто: ТОП-10 моделей

Відоме американське видання Consumer Reports склало список з десяти найкращих бюджетних автомобілів. З ним можна ознайомитись…

47 хв. ago

Не виглядав випадковим: нові дані про заліт Як-130 з Білорусі до України

У вівторок, 24 вересня, у повітряний простір України з боку Білорусі залетіла нешвидкісна повітряна ціль — вона…

53 хв. ago