Підготував 40 тис. найманців: СБУ оголосила підозру голові університету спецназу ім. Путіна

СБУ повідомила про підозру Байбетару Вайханову, очільнику чеченського університету спецназу ім. Путіна, у якому з початку повномасштабного вторгнення пройшли військову підготовку понад 40 тис. російських кадрових військових та найманців. Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

Вайханов входить до найближчого оточення Кадирова, за вказівкою якого організовує підготовку бойовиків для окупаційних угруповань РФ, зазначається у повідомленні.

За даними СБУ, з початку повномасштабного вторгнення у ворожому навчальному закладі пройшли вишкіл понад 40 тис. російських кадрових військових та найманців. Серед них – бойовики 78-го моторизованого полку спецпризначення «Північ-Ахмат» та полків «Ахматросія», «Ахмат-Чечня» 42-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії РФ.

Усі вони беруть безпосередню участь у бойових діях проти Сил оборони України на східному та південному фронтах, наголосили в українській спецслужбі.

«Спершу ніж потрапити на передову слухачі «університету Путіна» проходять тижневу підготовку на базі навчального закладу у м. Гудермес. Там з ними проводять комплексну тактичну, вогневу, інформаційно-ідеологічну та медичну підготовку. Після закінчення «курсів» бойовиків перекидають у найгарячіші точки фронту, де їх використовують для штурмів позицій Сил оборони», – розповідають в СБУ, зазначаючи, що під керівництвом Вайханова на базі його університету з листопада 2023 року налагоджено виробництво FPV-дронів, а також навчання пілотів БПЛА.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили Вайханову про підозру ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (пособництво у веденні агресивної війни). Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Ольга Степанова

Recent Posts

Буде прийнято протягом 48 годин: яке важливе рішення має ухвалити Байден

Як повідомив американський телеканал CNN, протягом найближчих 48 годин президент Сполучених Штатів Джо Байден має…

2 хв. ago

Грошей поменшає: Кабмін хоче переглянути всі виплати

Через надмірну кількість зобов’язань, щодо соціальних виплат та неспроможності підтвердити їх фінансовим ресурсом, Мінсоцполітики перегляне…

4 хв. ago

Медведєв розповів, скільки осіб щодня поповнюють армію РФ

Понад тисячу осіб йдуть служити в російську армію за контрактом або як добровольці, стверджує заступник…

6 хв. ago

“Навряд чи хтось поспівчуває”. У ЗСУ прокоментували можливу відставку Сирського

Керівництво України хоче звільнити Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського. Серед солдатів навряд чи знайдуться ті, хто…

8 хв. ago

Названо кількість штрафів, які ТЦК можуть виписати ухилянтам від мобілізації

Президент Володимир Зеленський підписав 16 травня новий закон про мобілізацію. Тепер на громадян, які уникають…

19 хв. ago

В Росії затримали командира бригади, який влаштувала різанину в Бучі

Командира 83-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади полковника Артема Городилова, який командував окупантами під час різанини в…

24 хв. ago