Оновлення даних у ТЦК: у Раді надумали змінити терміни

Новий закон про посилення мобілізації зобов’язує українців за 60 днів оновити свої військово-облікові дані. Однак цей період можуть подовжити. Про це в ефірі “Еспресо” 20 травня розповіла народна депутатка та член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз.

Зі слів депутатки, додаток Міноборони “Резерв +” — не на 100% досконалий та не спроможний охопити усіх охочих скористатись ним для оновлення даних.

“Багато було нарікань, наприклад, щодо неможливості увійти, щодо неможливості зробити верифікацію. Ми знаємо також, що є питання некоректності даних, які підтягуються у так званий цей електронний кабінет через додаток “Резерв +”. Це пов’язано з якістю синхронізації даних з різних реєстрів”, — пояснила Фріз.

Вона зазначила, що синхронізацію системи з іншими реєстрами потрібно допрацьовувати, адже наразі належна функціональність відсутня.

Також нардепка розповіла, що, на думку експертів, початковий код додатка могли взяти з Всеукраїнської школи онлайн. Фріз підкреслила, що в такому разі треба розуміти, скільки грошей було витрачено міністерством на його розробку і чи відповідає це ринковим цінам.

Зі слів політикині, якщо держава “не спромоглась” надати громадянам усі можливості оновити військово-облікові дані та не ризикувати нести адміністративну відповідальність за порушення правил військового обліку, це необхідно виправити.

“Приймати потрібно дуже швидко й оперативно заходи, які дозволять все ж таки якісно функціонувати як додатку “Резерв +”, так і всім ЦНАПам”, — уточнила Фріз.

Якщо ж цього не відбудеться, нардепка не виключає потреби вносити зміни до закону про посилення мобілізації. Йдеться про пролонгацію наданого 60-денного терміну на оновлення даних у ТЦК, “щоб не створювати додаткового напруження в суспільстві”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Дожилися: у Раді хочуть заборонити бойлери – людей вже попередили

Ситуація в енергосистемі України залишається складною і громадян закликають використовувати якнайменше енергоємних приладів, щоб уникнути…

2 хв. ago

Через некомпетентність комбрига Шевчука ризикуємо втратити Красногорівку – Бутусов

Командир 59-ї мотопіхотної бригади Богдан Шевчук, призначений рішенням головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, не справляється зі…

15 хв. ago

Відмова від бідності: батько і син стали мільйонерами й змінили свій раціон (фото)

У США батько і син зі штату Теннессі виграли в лотерею один мільйон доларів. Про…

17 хв. ago

За таке ще не звільняли: тепер українців позбавлятимуть роботи пачками

Нещодавно Верховна Рада подолала вето президента України та ухвалила з урахуванням його пропозицій проєкт закону №7731 щодо…

20 хв. ago

Вибухи на Сонці та слабке магнітне поле смертельно небезпечні для Землі: що відомо

Як показує дослідження, опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, деякі сонячні…

30 хв. ago

У Лукашенка іранські “шахеди” представили як “вітчизняну розробку” (фото)

На військовому параді в Мінську, присвяченому річниці незалежності Білорусі, помітили розрахунки з ударними дронами "Герань-2" — аналогом…

32 хв. ago