Грант замінили кредитом: як Україна віддаватиме борги США

Україна в рамках великого пакета допомоги, який схвалив американський Конгрес, отримає пряму бюджетну допомогу у розмірі 7,85 мільярда доларів, яка оформлена у вигляді кредиту.

Про це йдеться у матеріалі “Апострофа“.

Нагадаємо, загальний розмір пакета, що виділяється нашій країні США, становить 60,84 мільярда доларів, і левова частка цієї суми – це військова допомога.

Безпосередньо економічна допомога становитиме 9,5 мільярда доларів, з яких пряма бюджетна допомога – 7,85 мільярда доларів.

Крім того, 1,57 мільярда доларів – це “інші види економічної допомоги”. За словами керівника аналітичного напряму мережі “АНТС” Іллі Несходовського, в основному ці кошти підуть на відновлення енергооб’єктів, які були пошкоджені або зруйновані внаслідок російських ракетних обстрілів.

Фінансова допомога буде надана нам не як грант, а як кредит. За словами Іллі Несходовського, це задоволення претензій республіканців, які обурювалися тим, що європейці дають Україні кредити, а США надають безоплатну допомогу.

Втім, президент США після листопада 2024 року за згодою Конгресу може списати половину заборгованості за цим кредитом, а після 1 січня 2026 року – взагалі весь борг за ним.

Виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук вважає, що насправді у США реально ніхто не сподівається на повернення цього кредиту.

“Отримати назад ці гроші від нас вони зможуть ще нескоро, а тому це виглядає як якийсь політичний маневр, – сказав експерт виданню. – І я не думаю, що передбачалося, що за будь-яких умов ми щось віддаватимемо. Схоже, що від самого початку передбачалося, що ці гроші списуватимуться”.

Ілля Несходовський також вважає, що від нас не будуть вимагати повертати гроші за цією позикою: “Думаю, з ймовірністю 90% його спишуть. Хоча американська політика дещо непередбачувана”.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Дощі та грози тривають: де сьогодні в Україні буде мокро

У неділю, 19 травня, в Україні стане ще тепліше, але дощі та грози триватимуть. У…

13 секунд ago

Штраф за переказ грошей з картки на картку: кому і за що можуть заблокувати рахунок

Переказ грошей з картки на картку - вельми поширена в Україні форма розрахунку, оплати або…

1 хв. ago

Мінус два: у російському Виборгу та Слов’янську-на-Кубані вибухи на НПЗ (відео)

У російському Виборгу в Ленінградській області вранці 19 травня сталися вибухи на нафтопереробному заводі. Попередньо, у…

5 хв. ago

Усик потрапив до лікарні після перемоги над Ф’юрі: що сталося

Український боксер Олександр Усик (22-0, 14 КО) після перемоги над британцем Тайсоном Ф’юрі (34-1-1, 24 КО) пропустив пресконференцію після…

7 хв. ago

Стоячий нокдаун та потужний аперкот: найкращі моменти бою Усик — Ф’юрі (відео)

У суботу, 18 травня, у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді відбувся великий вечір профі-боксу, у головному бою…

9 хв. ago

Усик дав Ф’юрі урок боксу і став абсолютним чемпіоном світу (відео)

У суботу, 18 травня, в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) відбувся великий вечір професійного боксу. У головному бою…

11 хв. ago