“Як за часів Сталіна”: сербський бойовик приїхав воювати за РФ і розчарувався у “братах”

Сербський бойовик, який приїхав на допомогу “братнім” росіянам вбивати українців, розчарувався в армії РФ і заявив, що вона побудована на брехні та смерті.

Про це сербський найманець Драган розповів в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Драган і група його співвітчизників-сербів повернулися до Белграда в червні 2023 року. У документах було вказано, що вони багато місяців працювали за кордоном у російській будівельній компанії. Але правда була зовсім іншою: усі вони поверталися на батьківщину з полів битв в Україні, де воювали у складі російського десантно-штурмового підрозділу.

Міністерство внутрішніх справ Сербії, її Міністерство закордонних справ та розвідка відмовилися відповідати на запитання “Радіо Свобода” про те, скільки зараз сербів воюють проти України.

Але журналісти видання змогли взяти інтерв’ю в одного з них.

Історія Драгана про недоречну довіру до хитромудрих посередників і зневажливих командирів показує, як серби, спокушені частково “братерським” завзяттям, їдуть до Росії, щоб їх поспішно навчили вести війну та відправили воювати. Це також дає рідкісне уявлення про, здавалося б, постійний потік втрат серед сербів та інших балканських громадян в Україні, а також про порушення обіцянок та інші причини, через які Драган вирішив не повертатися до Росії чи окопів.

“Людське життя для них (росіян – Ред.) таке ж цінне, як і за часів Сталіна, – сказав Драган. – Один масштабний бізнес, у якому вбивають звичайних людей”.

За словами Драгана, він поїхав на війну проти України, бо був приваблений перспективою “допомоги братньому російському народу” та можливістю отримати російський паспорт, який йому обіцяли. “Зарплата і гроші не були моїм мотивом”, – запевнив сербський бойовик.

У відповідь на запитання про фінансові умови угоди, серб сказав, що отримував 110 000 рублів (близько 1215 доларів США) готівкою за кожен з двох місяців навчання, і приблизно вдвічі більше за кожен із шести місяців, коли він воював в Україні. Середня місячна зарплата на той час у Сербії становила близько 808 доларів.

Формально Драган підписав контракт не з Міноборони РФ, а з приватною військовою компанією “Редут”. Після цього його приписали до підрозділу 1-ї диверсійно-розвідувальної десантно-штурмової бригади “Вовки”. Тренування новобранців проводили інструктори Сил спеціальних операцій російської армії на військовому полігоні Алабіно на захід від Москви.

Драган підрахував, що протягом наступних восьми тижнів з ним в Алабіно було близько 25 сербів. За його словами, були серби з Сербії, а також з Республіки Сербської в Боснії та Герцеговині, Чорногорії, Північної Македонії та навіть етнічний серб з Франції.

Після двох місяців тренувань у січні 2023 року Драгана разом з іншими сербами відправили до України. Вони вели бої під Лисичанськом, Соледаром та Авдіївкою.

Драган сказав, що він нарахував приблизно 70 інших сербів протягом свого восьмимісячного досвіду, хоча він сказав, що багатьох відправили в бій з набагато меншою підготовкою і абсолютно непідготовленими до бою.

“Ми єдині, хто пройшов [повні два місяці] навчання, – сказав сербський бойовик. – У інших це було від п’яти до 14 днів”.

Романчук Микола

Recent Posts

Ірландці проти програми допомоги біженцям: що сталося

Уряд Ірландії розглядає можливість зміни виплат у розмірі 800 євро, що видаються громадянам за прийом…

5 хв. ago

Ця акула живе 400 років: чому її ДНК може навчити людство

Акули можуть танцювати, бути непереможними хижаками або стати джерелом знань про тривалість життя. Міжнародна група вчених…

9 хв. ago

Нові вікові обмеження для водіїв в Україні: кого позбавлять керування авто

В Україні планують запровадити нові вікові обмеження для водіїв. Відповідний законопроєкт №8082 вже подано до Верховної Ради.…

12 хв. ago

Польща оголошує війну: “Іноді доводиться обирати”

Бобри набули неабиякої популярності в польських ЗМІ після заяви прем'єр-міністра Дональда Туска про необхідність боротьби…

17 хв. ago

Імітація атаки: російський шахед пролетів поблизу Хмельницької АЕС

Вночі 22 вересня поруч з майданчиком Хмельницької АЕС був зафіксований проліт ударного безпілотного апарату. Про…

21 хв. ago

Мобілізація чоловіків 49+: все різко змінилося – запровадили особливе розпорядження

Чоловіки віком 50-60 років можуть бути мобілізованими лише за окремим мобілізаційним розпорядженням. Про це повідомив…

37 хв. ago