Путін буде воювати поки не помре: до якої «перемоги» Захід намагається схилити Україну

Засаднича теза стосовно російсько-української війни, якої не визнають — бо лячно — західні політики і більшість експертів, полягає в тому, що з цієї війни немає виходу win-win, відзначає член Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу Олексій Панич.

Іншими словами, каже він, немає жодного виграшу Росії, який не був би водночас поразкою України, і навпаки. З цієї ж причини, неможливий і сценарій “обидві сторони програли” — бо кожний програш України автоматично є виграшем Росії, додав Панич.

“Щоправда, тут можна зманіпулювати, занизивши планку для України: мовляв, вона виграла вже тим, що Росія не досягла у цій війні всіх своїх цілей. Що ми регулярно і чуємо. Вовки овець поїли, але не всіх; отже, і вовки відносно ситі, і вівці відносно цілі. Можна спробувати продати це як win-win, але виходить не дуже”, — говорить Панич.

Втім, говорить експерт, якщо відкинути цю маніпуляцію і оцінювати виграш/програш від стартової позиції перед початком великої війни, насправді тут є лише два виходи: або програє Росія, або Україна.

“Але програш Росії — це негайний кінець влади Путіна та, цілком ймовірно, влади Кремля; тому Путін насправді буде воювати, поки не помре, або поки все в Росії не почне валитися аж так, що йому стане не до війни. (Це також теза, яку багато кому лячно визнати, тому краще don’t look up). А схилити Україну на частковий програш, який буде подано як частковий виграш, досі не виходить”, — говорить експерт.

Тому, зазначає Панич, знову й знову зусилля західного політикуму спрямовані на розв’язання нерозв’язної проблеми: як би так зробити, щоби Путін “сам визнав” нераціональність подальшої війни й погодився її припинити на якихось-то там умовах.

“Хоча насправді ця нерозв’язна проблема — лише ширма, яка прикриває страх перед реальною проблемою: яка сторона у цій війні має програти, щоби цей програш мінімізував поточні та подальші ризики для Заходу”, — підкреслив експерт.

Романчук Микола

Recent Posts

Нацбанк вводить революційні обмеження: перекази з картки на картку за новими правилами

З 1 жовтня 2024 року в Україні вступає в дію новий тимчасовий ліміт на перекази…

6 хв. ago

Мобілізацію зупинено: у Раді зробили термінову заяву

В Україні припинили мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком з 18 до 25 років. Про це…

13 хв. ago

Сікорський про план Зеленського: “Дайте Києву засоби змінити розрахунки Путіна”

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський наголосив на необхідності продовження підтримки України Заходом для досягнення перемоги…

21 хв. ago

Як виглядати стильно в офісі: п’ять найкращих варіантів для ділового гардеробу

Діловий гардероб давно перестав бути нудним та одноманітним. Сучасна мода пропонує безліч рішень для тих,…

39 хв. ago

Автопарк українських нардепів росте навіть під час війни: у кого з’явилися елітні машини

Народні депутати під час війни продовжують купувати дорогі автомобілі. При цьому у їх деклараціях зазвичай дорогі…

47 хв. ago

Google “злив” чоловікові зраду його дружини: сиділа та гладила іншого

Чоловік розлучився із дружиною після того, як на Google Maps виявив інтимні фото її з…

50 хв. ago