Прорив ЗС РФ до Харкова: екскомандир 125 бригади ТрО пояснив, чому втратили позиції

Під час прориву ЗС РФ під Харковом, який стався 10-15 травня, лінію оборони тримали чотири батальйони Сил оборони. У перші кілька годин вони відступили з позицій. Про деталі подій, які призвели до проникнення російських військ на 10 км, екскомандир 125 бригади Територіальної оборони, генерал-лейтенант Артур Горбенко розповів “Українській правді”.

Журналісти спершу пояснили, що 125 львівська бригада ТрО утримувала позиції під Харковом з травня 2023 року. Тут перебували два з п’яти батальйонів, які входять у підрозділ. Поруч стояли ще два батальйони, які підпорядкувались бригаді — стрілецькі батальйони 23-ої бригади ТрО (415-ий), 120-ої вінницької бригади ТрО (172-ий) та ін. Командував даним відтинком Артур Горбенко, який діяв під керівництвом тодішнього очільника ОСУВ “Хортиця”, генерал-лейтенанта Юрія Содоля. Горбенко описав ситуацію, яка склалась на Харківщині, і заявив, що лінію фронту тримали до 10 бійців на кілометр в умовах нестачі деяких видів озброєння.

“Батальйони робили все можливе і неможливе. Але втримати фронт, коли в тебе 6–8 людей на кілометр – просто нереально”, — заявив він.

Горбенко назва дві основні проблеми, через які погіршилась ситуація під час прориву ЗС РФ. Перша проблема — комплектність бригад ТрО: людей було мало, при цьому хтось воював, а хтось не мав такого досвіду. Друга проблема — зброя, яку мали бійці, надто обмежена.

Командир пояснив, що батальйони, які відправила тримати кордон на Харківщині, перед цим воювали на гарячих відтинках фронту — під Кремінною та Бахмутом. У них рівень комплектації бійцями досягав лише 50% та 60%. У батальйонах вінницької ТрО кількість людей була на рівні 70%, але вони не мали бойового досвіду.

Ще одна проблема — характер озброєння у тероборонівців. Зі слів Горбенка, вони мають воювати мінометами калібру 82 мм — і це “наймогутніша зброя”, яка може бути згідно зі штатним розписом. Його бригада мала мінометну батарею (2-3 взводи і 2-6 гармат), тоді як стрілецькі батальйони мали всього лиш два міномети у одному взводі.

“І от такі батальйони, не укомплектовані, без тяжкого озброєння, зустріли масований обстріл і наступ противника зранку 10 травня”, — почули журналісти.

Екскомандир підтвердив, що він та вище командування знало про накопичення живої сили і техніки ЗС РФ перед наступом. Однак ще за рік до цього, коли з’явились перші ознаки загострення, від кордону відвели механізовані частини. З його слів, коли він спробував створити взвод з мінометами калібру 120 мм, їх йому просто не надали.

“Кількістю сил та засобів, які були в розпорядженні командира бригади, було недостатньо, щоб тримати оборону під час такого наступу”, — наголосив екскомандир 125 бригади ТрО.

Наступ РФ – ситуація під Харковом 11 травня 2024 року Фото: DeepState
Наступ РФ – ситуація під Харковом 22 липня Фото: DeepState
Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

22 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

23 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

25 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

35 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

37 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

39 хв. ago