Прорив ЗС РФ до Харкова: екскомандир 125 бригади ТрО пояснив, чому втратили позиції

Під час прориву ЗС РФ під Харковом, який стався 10-15 травня, лінію оборони тримали чотири батальйони Сил оборони. У перші кілька годин вони відступили з позицій. Про деталі подій, які призвели до проникнення російських військ на 10 км, екскомандир 125 бригади Територіальної оборони, генерал-лейтенант Артур Горбенко розповів “Українській правді”.

Журналісти спершу пояснили, що 125 львівська бригада ТрО утримувала позиції під Харковом з травня 2023 року. Тут перебували два з п’яти батальйонів, які входять у підрозділ. Поруч стояли ще два батальйони, які підпорядкувались бригаді — стрілецькі батальйони 23-ої бригади ТрО (415-ий), 120-ої вінницької бригади ТрО (172-ий) та ін. Командував даним відтинком Артур Горбенко, який діяв під керівництвом тодішнього очільника ОСУВ “Хортиця”, генерал-лейтенанта Юрія Содоля. Горбенко описав ситуацію, яка склалась на Харківщині, і заявив, що лінію фронту тримали до 10 бійців на кілометр в умовах нестачі деяких видів озброєння.

“Батальйони робили все можливе і неможливе. Але втримати фронт, коли в тебе 6–8 людей на кілометр – просто нереально”, — заявив він.

Горбенко назва дві основні проблеми, через які погіршилась ситуація під час прориву ЗС РФ. Перша проблема — комплектність бригад ТрО: людей було мало, при цьому хтось воював, а хтось не мав такого досвіду. Друга проблема — зброя, яку мали бійці, надто обмежена.

Командир пояснив, що батальйони, які відправила тримати кордон на Харківщині, перед цим воювали на гарячих відтинках фронту — під Кремінною та Бахмутом. У них рівень комплектації бійцями досягав лише 50% та 60%. У батальйонах вінницької ТрО кількість людей була на рівні 70%, але вони не мали бойового досвіду.

Ще одна проблема — характер озброєння у тероборонівців. Зі слів Горбенка, вони мають воювати мінометами калібру 82 мм — і це “наймогутніша зброя”, яка може бути згідно зі штатним розписом. Його бригада мала мінометну батарею (2-3 взводи і 2-6 гармат), тоді як стрілецькі батальйони мали всього лиш два міномети у одному взводі.

“І от такі батальйони, не укомплектовані, без тяжкого озброєння, зустріли масований обстріл і наступ противника зранку 10 травня”, — почули журналісти.

Екскомандир підтвердив, що він та вище командування знало про накопичення живої сили і техніки ЗС РФ перед наступом. Однак ще за рік до цього, коли з’явились перші ознаки загострення, від кордону відвели механізовані частини. З його слів, коли він спробував створити взвод з мінометами калібру 120 мм, їх йому просто не надали.

“Кількістю сил та засобів, які були в розпорядженні командира бригади, було недостатньо, щоб тримати оборону під час такого наступу”, — наголосив екскомандир 125 бригади ТрО.

Наступ РФ – ситуація під Харковом 11 травня 2024 року Фото: DeepState
Наступ РФ – ситуація під Харковом 22 липня Фото: DeepState
Ольга Степанова

Recent Posts

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

7 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

16 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

25 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

38 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

45 хв. ago

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

57 хв. ago