Можуть забрати і до 25 років: нардеп пояснив нюанси мобілізації

В Україні продовжується дія військового стану, а також відбувається загальна мобілізація. Оновлений закон дозволяє призивати людей віком до 25 років, якщо вони набули статусу військовозобов’язаного, тобто проходили термінову службу або навчання на військовій кафедрі.

Про це одному з українських видань заявив народний депутат України, секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ Роман Костенко.

“У нас немає заборони призивати людей до 25 років. У нас є поняття призовники, а є військовозобов’язані, і це дві різні категорії людей. Призовники – ті люди, які не відслужили строкову службу, не навчалися на військовій кафедрі, відповідно, до 25 років не отримали статус військовозобов’язаного. Вони дійсно не призиваються, можуть піти тільки за власним бажанням на контракт. Для таких людей є можливість іти на річні контракти, а після них уже, наприклад, демобілізуватися. До 25 років їх ніхто призивати не буде. Цю норму ми зробили, і це хороша історія, коли ти на рік можеш призватися, якщо тобі ще немає 25 років”, – зазначив Костенко.

Втім, ситуація інша, якщо людина є військовозобов’язаною, тобто у віці до 25 років було пройдено термінову службу або навчання на військовій кафедрі, або було списання у мирний час, до 25 років було отримано військовий квиток із позначкою, що не придатний у мирний час , але придатний у військове, така людина автоматично стає військовозобов’язаною і за законом може бути покликаний.

Візит до ТЦК, фото: Facebook

Костенко пояснив, якщо громадянин відслужив термінову службу і йому виповнилося 21 рік на момент 2022 року, а за три дні почалася мобілізація, то він уже є військовозобов’язаним.

“Ти вже проходив термінову службу. Тому, ще раз повторю, що призовників не беруть до 25 років, це протизаконно, а ті, хто набув статусу військовозобов’язаного, їх цілком законно закликають, закон це дозволяє. До того ж у нас є багато курсантів військових училищ, які закінчують навчання у 22 роки. Вони ж не чекають 25 років, а йдуть, керують взводами, ротами, деякі та батальйонами”, – прокоментував Костенко.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Німеччині українка 2 роки поширювала російську пропаганду: її викрили і затримали

У Німеччині 42-річна українка та її 37-річний чоловік-німець керували показом російської пропаганди. Про це пише…

11 хв. ago

РФ майже вдвічі збільшила виробництво “шахедів” і перевиконує план на рік (інфографіка)

Росія збільшила масштаби виробництва та застосування БпЛА типу Shahed і перевиконує планові показники на рік.…

17 хв. ago

Стосується всіх, у кого стоїть бойлер: про це багато хто не знає і переплачує за комуналку

Українці, які мають у будинках бойлери, можуть зіткнутися з некоректними рахунками за комунальні послуги, якщо…

27 хв. ago

Чи можуть мобілізувати до 25 років та що робити, якщо вже отримали повістку

В Україні продовжує діяти обов'язкова мобілізація військовозобов'язаних, яка стосується осіб з 25 до 60 років виключно.…

33 хв. ago

Топменеджера “Енергоатому” затримали на хабарі 100 тисяч грн — журналіст

Топменеджера НАЕК "Енергоатом" затримали співробітники СБУ за підозрою у вимаганні 100 тисяч гривень хабаря. Про…

36 хв. ago

Ситуація гіперкритична: ЗС РФ майже оточили Вугледар і просуваються на флангах, — військкор

На Донеччині ЗС РФ фактично оточили місто Вугледар і просуваються на флангах. Ситуація в населеному…

46 хв. ago