Повторний наступ Росії на Київ: чи є загроза для столиці

Путіну важливо створити картинку перекидання техніки в Білорусь. Поки що це не переміщення військ - йдеться лише про інформаційно-психологічну операцію.

Полковник запасу, військовий експерт Роман Світан в інтерв’ю Главреду оцінив ризик наступу російської окупаційної армії на Київську та Чернігівську області.

“За великим рахунком, білоруський напрямок для нас зараз не є небезпечним. Частина Чернігівської області межує з Росією в районі Клинців і Климово – Брянська область. Інша частина Чернігівщини межує з Білоруссю. А Київська – вся з Білоруссю. Загрози наразі немає”, – сказав Світан.

За його словами, Олександр Лукашенко однозначно не дозволить, щоб бойові дії почалися з його території, тому що в цьому випадку “ляже” білоруська економіка.

“Протягом доби ми знищимо два нафтопереробні заводи, на яких тримається практично вся економіка Білорусі: Мозирський, що розташований за 50 км від кордону, і Нафтан (Новополоцький НПЗ, – ред.), розташований трохи глибше, але ми дістанемо і до нього. І тоді будуть відмінусовані два НПЗ, Білоруськалій та ще кілька військових підприємств. Адже ми прекрасно знаємо, де виробляється і ремонтується техніка для Російської Федерації. Для нас це все легальні цілі”, – пояснив експерт.

За його словами, Лукашенко не захоче за добу втратити всю економіку Білорусі.

“Сам ляже перед російськими танками, що їдуть на нашу територію. Або почне телефонувати Сі Цзіньпіну, просити і плакатися в жилетку, щоб він заспокоїв Путіна. Лукашенко так робив не раз, і, найімовірніше, знову задіє цей механізм”, – вважає Світан.

При цьому, на його думку, російському диктатору Путіну зараз важливо створити картинку перекидання техніки в Білорусь. Поки що це не переміщення військ – йдеться лише про інформаційно-психологічну операцію.

“Росія задіяла ІПСО, щоб протистояти ідеям і риториці на Заході про введення військ НАТО в Україну. Щоб інформаційно перекрити ідеї та рішення, які пропонуються в країнах Балтії, Румунії, Чехії, Франції та Великої Британії, Путін запустив ІПСО. Поки що жодних пересувань російських військ до Білорусі немає. Запущено лише інформаційний потік про їхнє можливе перекидання”, – сказав Світан.

Також він вважає, що Путіну бракує сил для Харківського і Сумського напрямків, не те що для перекидання в Білорусь.

“У Путіна брак військ навіть на східному і південному напрямках, а також безпосередньо на лінії бойового зіткнення”, – додав військовий експерт.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Розжарить до +35°: на вихідних в Україні влупить сильна спека (карта)

Останні червневі вихідні в Україні будуть дуже спекотними. У суботу на заході країни пройдуть дощі…

6 хв. ago

Мільйони на благоустрій під час війни: у Кривому Розі скандал через траву

У Кривому Розі влада збирається витратити мільйони на благоустрій під час повномасштабної війни. Йдеться про тендери…

9 хв. ago

Легко долає 150 км: США почне виготовляти нові ракети для Himars

Компанія Lockheed Martin випускатиме керовані ракети підвищеної дальності ER GMLRS, які використовують у реактивній системі…

15 хв. ago

Про машини можна забути: з 16 липня влада буде масово позбавляти українці прав

В Україні з 16 липня 2024 року почне працювати механізм притягнення до відповідальності військовозобов'язаних чоловіків,…

25 хв. ago

Трендове літнє взуття: як вибрати стильну та зручну пару на кожен день

У спекотні літні дні представниці прекрасної статі шукають взуття, яке буде не тільки зручним і…

30 хв. ago

“Ти займався сексом із порнозіркою”: на дебатах Байден нагадав Трампу про його зради

Президент Джо Байден на три роки і сім місяців старший за колишнього президента Дональда Трампа.…

35 хв. ago