Дали відповідь: чи можна Україні завдавати ударів по РФ західною зброєю

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Штати не підтримують і не заохочують використання поставлених Україні західних озброєнь для ударів за межами української території, однак Київ сам ухвалює рішення про те, як ефективно розпоряджатися цією зброєю.

Про це він заявив на слуханнях у комітеті у закордонних справах Палати представників Конгресу.

Низка членів Конгресу, включно з головою комітету республіканцем Майклом Макколом, на слуханнях у середу поставили Блінкену запитання, чому адміністрація Джо Байдена забороняє Україні використовувати американську зброю для ударів по цілях на території Росії. За їхніми словами, прихильником такої заборони є радник із національної безпеки Джейк Салліван. При цьому Конгрес у своїх рішеннях про виділення Україні допомоги таких обмежень не встановлював.

За словами Блінкена, завдання США і союзників – постачати Україні ту зброю, якої вона потребує для відбиття російської агресії.

“Ми надали Україні необхідну допомогу. Фактично, Сполучені Штати згуртували 50 країн по всьому світу, щоб стати на захист України і не дати їй бути стертою з карти, як того хотів Володимир Путін. Ми згуртували міжнародну спільноту, щоб розділити цей тягар”, – заявив держсекретар.

Нагадаємо, на пресконференції в Києві 15 травня держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що США надаватимуть Україні всю необхідну зброю для її перемоги у війні з агресором, але до ударів по РФ “не заохочують”.

Удари по Росії західною зброєю – останні новини

Група конгресменів від Демократичної та Республіканської партій США закликала міністра оборони Ллойда Остіна дозволити Україні атакувати цілі на території Росії та розширити тренування українців на американських винищувачах F-16. Звернення оприлюднив Комітет з розвідки Палати представників США.

Законодавці вважають, що українці не можуть ефективно захищатися через політику адміністрації президента США Джо Байдена, і це потрібно змінити.

Лист підписали 13 конгресменів. Серед них кілька демократів, зокрема: Джим Гаймс, Брендан Бойл, Андре Карсон, Джейсон Кроу.

Спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що США не повинні забороняти Україні завдавати ударів по території РФ американською зброєю, а спроби контролювати зусилля українців є не надто позитивною політикою.

Лисенко Катерина

Recent Posts

У Німеччині українка 2 роки поширювала російську пропаганду: її викрили і затримали

У Німеччині 42-річна українка та її 37-річний чоловік-німець керували показом російської пропаганди. Про це пише…

9 хв. ago

РФ майже вдвічі збільшила виробництво “шахедів” і перевиконує план на рік (інфографіка)

Росія збільшила масштаби виробництва та застосування БпЛА типу Shahed і перевиконує планові показники на рік.…

14 хв. ago

Стосується всіх, у кого стоїть бойлер: про це багато хто не знає і переплачує за комуналку

Українці, які мають у будинках бойлери, можуть зіткнутися з некоректними рахунками за комунальні послуги, якщо…

24 хв. ago

Чи можуть мобілізувати до 25 років та що робити, якщо вже отримали повістку

В Україні продовжує діяти обов'язкова мобілізація військовозобов'язаних, яка стосується осіб з 25 до 60 років виключно.…

30 хв. ago

Топменеджера “Енергоатому” затримали на хабарі 100 тисяч грн — журналіст

Топменеджера НАЕК "Енергоатом" затримали співробітники СБУ за підозрою у вимаганні 100 тисяч гривень хабаря. Про…

34 хв. ago

Ситуація гіперкритична: ЗС РФ майже оточили Вугледар і просуваються на флангах, — військкор

На Донеччині ЗС РФ фактично оточили місто Вугледар і просуваються на флангах. Ситуація в населеному…

43 хв. ago