Шах та мат ТЦК: як чоловіки можуть законно відмовитися від повістки

Вже третій рік у країні продовжується загальна мобілізація. Весь цей час чоловікам призовного віку вручають повістки. Юристи поділилися, що деякі чоловіки мають законне право відмовитись брати її, пише pmg.ua.

Юристи роз’яснили, що деякі чоловіки можуть не з’являтися в територіальному центрі комплектування (ТЦК) за порядком денним і за це їх не покарають.

Йдеться про чоловіків, яких виключили із військового обліку. Але при цьому правозахисники наголосили, що чоловіка мають саме виключити, а не зняти з військового обліку, оскільки це різні речі.

Якщо чоловіка виключили з військового обліку, він надалі не зобов’язаний приходити до ТЦК на порядку денному. Мало того, він може відмовитись брати повістку від співробітників ТЦК, оскільки на таких осіб правила військового обліку не поширюються.

Юристи пояснили, що такі особи не мають обов’язків, які є у військовозобов’язаних. Тому притягти їх до відповідальності за відмову взяти повістку або ж пройти військово-лікувальну комісію (ВЛК) не мають права.

Крім того, вручення повісток таким громадянам вважається незаконним. Знову поставити таких осіб на військовий облік, якщо їх раніше було виключено, не можуть.

Знятий з військового обліку означає, що людина повністю непридатна до служби та не підлягає мобілізації.

Але якщо непридатність до служби встановлена ​​призовником до початку повномасштабної війни, його повторно можуть викликати на медкомісію та перевірити стан здоров’я.

На додаток, в період воєнного стану в країні існує ширший перелік хвороб, з якими можуть взяти до армії, ніж у мирний час.

У будь-якому випадку рішення про виключення з військового обліку приймається на підставі укладання ВЛК. Тому все ж таки відвідати ТЦК та ВЛК доведеться, щоб отримати такий статус.

Ольга Степанова

Recent Posts

Пенсія у 63 роки: що потрібно знати про терміни звернення за виплатами

Пенсійний фонд України відповів на питання, що часто ставиться, про призначення пенсії за віком. Про…

6 хв. ago

Режим сну Меган Маркл і Кейт Міддлтон: які звички приховують королівські сім’ї

Створення оптимального режиму сну має вирішальне значення для забезпечення повноцінного відпочинку. У сучасному світі технологій…

18 хв. ago

Повістки поштою: куди надсилатимуть людям без держреєстрації

Навіть якщо військовозобов’язаний громадянин не має державної реєстрації, це не звільняє його від процесу загальної мобілізації в…

25 хв. ago

На пенсію із повними кишенями грошей: українці можуть отримати одразу 10 окладів

Скористатися можливістю та отримати одразу 10 окладів перед виходом на пенсію можуть працівники державних та…

27 хв. ago

25-річна блондинка всього за тиждень переспала із сотнею студентів та їхніми батьками: рекорд побито

Актриса "кіно для дорослих", 25-річна блондинка Бонні Блу з Великобританії з початку 2024 року набула…

39 хв. ago

Король Чарльз змінює харчові звички: в обідньому меню з’явилося авокадо

Король Великої Британії Чарльз III, відомий своїм щільним графіком і звичкою пропускати обід, почав вносити…

39 хв. ago