Кадиров одержав меткомбінат у Маріуполі як трофей, звідти вивозять сталь, – WSJ

Союзник російського диктатора Володимира Путіна, керівник Чеченської республіки Рамзан Кадиров отримав один із двох найбільших заводів Маріуполя як трофей. Звідти вивозять обладнання та продукцію на десятки мільйонів доларів.

Про це йдеться у матеріалі видання The Wall Street Journal.

Як зазначається, до окупації Маріуполя там успішно функціонували “Азовсталь” та Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча, податкові платежі яких становили третину бюджету міста. Перший зруйнували росіяни під час захоплення міста і вже не підлягає відновленню, а другий вистояв під час бомбардувань і “став трофеєм клану Кадирових”.

Журналісти повідомляють, що тепер на вході на завод висить портрет Кадирова, а його оточення наживається від продажу сучасного обладнання, металобрухту. Звідти також вивозять сталь.

За даними WSJ, лише за шість місяців звідти вивезли 130 тис. тонн залізних побічних продуктів, вартістю 16 млн доларів, а вивезення виробничої лінії оцінюють у 220 млн доларів.

Продукцію із заводу використовують у Росії для виробництва транспорту та для будівельної сфери. Торік співвласником заводу став соратник Кадирова, Алаш Дадашов, клієнтом іншого бізнесу якого, що ґрунтується на маріупольських ресурсах, є “Роскосмос”.

Одним із власників заводу вважається Валід Вахітович Геремєєв – 25-річний син замміністра будівництва та ЖКГ Чечні Вахіта Геремєєва.

Романчук Микола

Recent Posts

Подорожчання газу та світла: експерт Попенко показав зобов’язання України перед МВФ

Відомий український експерт у сфері житлово-комунального господарства Олег Попенко повідомив, що на українців чекає зростання тарифів вже…

34 секунди ago

В Україні скасували трудові пенсії: на що можуть розраховувати пенсіонери

В Україні термін «трудові пенсії» було офіційно скасовано. Ця зміна відбулася після запровадження нової пенсійної…

8 хв. ago

Позбавлення водійських прав і не тільки: що загрожує чоловіку, який ігнорує повістку

В Україні триває загальна мобілізація і всі військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років повинні…

13 хв. ago

У Польщі зафіксували масове зростання заяв українців на міжнародний захист

Українці активно просять міжнародний захист у Польщі. Про це пише Yavp.pl, посилаючись на інформацію Департаменту у справах іноземців.…

16 хв. ago

Дрони атакували підприємства в Тамбовській і Воронезькій областях РФ

Безпілотники атакували російське підприємство «Біохім» у Тамбовській області РФ і промислове підприємство у Воронезькій області…

23 хв. ago

Синоптики прогнозують теплий день у столиці: наскільки прогріється повітря

Сьогодні, 22 жовтня, погода у Києві та області очікується теплою. Стовпчики термометрів максимально піднімуться до +17 °С. Про…

28 хв. ago