Захід та Україна мають різні погляди на перемогу, війна може стати “вічною”, – The Times

Президент України Володимир Зеленський збирається представити свій “план перемоги” у Вашингтоні. У США вже заявили, що ознайомилися з деякими загальними контурами плану і вважають його практичним. Однак, як пише оглядач The Times Марк Галеотті, погляди на перемогу в Києва і Заходу можуть різнитися, і незрозуміло, чи вважають союзники України, що ворога справді може бути вигнано.

Як пише оглядач, на Заході вважають, що однією з цілей плану Зеленського є утримання підтримки союзників. Як зазначив у розмові з Галеотті німецький дипломат, “не знаю, чи принесе він перемогу над росіянами, але, ймовірно, він призначений, як і все інше, для того, щоб змусити нас залишатися в строю”.

Що для Заходу означає перемога України

Водночас, пише Галеотті, на Заході спостерігається значна “втома від України” і зростає відчуття, що настав час закінчити конфлікт, навіть якщо це означає встановлення “потворного миру”. При цьому, зазначає оглядач, у західних союзників немає єдиної думки, як має завершитися війна.

“Замість того, щоб розв’язати ці протиріччя, Захід прикривається порожньою мантрою про те, що рішення має ухвалювати сама Україна. Не бажаючи безпосередньо вирішувати свої розбіжності з приводу того, як має закінчитися цей конфлікт, Захід так і не дійшов згоди щодо кількох ключових дилем”, – зазначає він.

При цьому, йдеться у статті, навіть найвідвертіші союзники України скептично ставляться до того, що Києву вдасться військовим шляхом повернути всю окуповану територію.

“Навіть визнаний яструб України з польського аналітичного центру зізнався мені: “Кордони України часто зміщувалися з плином часу; справжня боротьба зараз полягає в тому, щоб у майбутньому [кордони] України зміщувалися якомога менше”, – пише він.

Можливі сценарії

Неприємним наслідком цього є те, пише Галеотті, що якщо Україна й надалі відмовлятиметься визнавати будь-які територіальні втрати, то конфлікт перетвориться на вічну війну.

“Після певного моменту настане виснаження, і військовий конфлікт коливатиметься між епізодами жорстоких боїв і тимчасовими перемир’ями, але вона не закінчиться”, – зазначає він.

“План перемоги” Зеленського

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський на зустрічі з президентом США Джо Байденом планує представити йому план перемоги України. До нього входять чотири основні пункти і ще один, який буде потрібен після війни.

Постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Сполучені Штати вже ознайомилися з планом президента Володимира Зеленського по закінченню війни і вважають, що “він може спрацювати”.

Пізніше Зеленський повідомив, що графік Плану перемоги, розрахований на схвалення швидких рішень союзниками України в жовтні-грудні.

“Тоді ми вважаємо, що план спрацює”, — сказав він.

Коломієць Надія

Recent Posts

90 днів спокою: які нові правила чекають на військовозобов’язаних

В Україні військовозобов'язані можуть отримати відстрочку від мобілізації на термін до 90 днів, тобто приблизно…

2 хв. ago

Запах вбивці: у справі Фаріон з’явилися нові докази, стверджує адвокатка її доньки

Нові докази у справі вбивства Ірини Фаріон свідчать про те, що підозрюваний В'ячеслав Зінченко був на місці злочину.…

11 хв. ago

У Києві планують витратити десятки мільйонів на улюблений парк Кличка

"Київзеленбуд" вдруге оголосив тендер на реконструкцію парку "Наталка", розташований в Оболонському районі столиці. Роботи, що…

23 хв. ago

Кейт Міддлтон уперше з’явилася на публіці після завершення хіміотерапії

42-річна принцеса Уельська Кетрін разом із принцом Вільямом, королем Чарльзом і королевою Каміллою відвідала церкву…

32 хв. ago

Через повістку: відомий український блогер втік горами до Румунії (фото, відео)

Український блогер Паша Бумчик, напевно, надихнувшись вчинком свого колеги Олександра Волошина, втік з України. До цього…

41 хв. ago

Знесло до фундамента: супутник показав згарища після удару по другому складу під Торопцем

Внаслідок удару Сил оборони по 23 арсеналу Головного ракетно-артилерійського управління (ГРАУ) Міноборони РФ особливо сильно постраждали сховища,…

50 хв. ago