Вашингтон ввів нові обмеження на удари України по території РФ – The Washington Post

Збройним силам України заборонено атакувати об’єкти на відстані понад 100 км від кордону та наносити удари по ключових російських аеродромах

Сполучені Штати ввели обмеження на використання своєї зброї для ударів по Російській Федерації в той час, як Україна як ніколи близька до отримання перших F-16. Збройним силам України заборонено атакувати об’єкти, розташовані на відстані більше 100 км від кордону. Також не можна наносити удари по ключових російських аеродромах.

Як повідомляє The Washington Post з посиланням на анонімного представника Міністерства оборони США, дозвіл на удари по військових об’єктах у Росії змінив ситуацію, але дальність і категорія зброї не дозволяють досягти бажаного результату.

У той же час, американські чиновники заперечують наявність таких обмежень. Речник Пентагону Чарлі Дітц заявив, що США погодилися дозволити Україні використовувати американську зброю для ударів по російським військам, які намагаються захопити українську територію.

“Це не стосується конкретної географії чи радіусу. Якщо Росія атакує або збирається атакувати Україну зі своєї території, українські сили можуть завдати удару у відповідь”, – сказав він.

Він додав, що Україні також дозволено використовувати американські системи протиповітряної оборони для ураження російських літаків, якщо ті збираються відкрити вогонь у повітряному просторі України. Проте, за даними The Washington Post, військові України сумніваються в наявності такої свободи дій, про яку говорять у Пентагоні та Білому домі.

Після наступу російських військ на Харківську область у травні та масованих обстрілів прикордонних населених пунктів Харкова, Київ звернувся до країн НАТО і США з проханням дозволити удари по цілях на території РФ, включаючи винищувачі Су-34 і Су-35, які запускають бомби. Спочатку США не надавали такого дозволу. Але після того, як більшість країн НАТО дозволили використовувати своє озброєння проти агресора, Білий дім надав дозвіл на обмежені удари з американської зброї, зокрема в межах Харківської та Бєлгородської областей. Однак, українським військовим заборонено використовувати балістичні ракети ATACMS.

Які ще нюанси на використання зброї є в України

США надали Україні дозвіл на використання ракетно-артилерійської техніки для ударів по прикордонній території Росії. Зокрема, Україна отримала дозвіл на використання ракетних систем залпового вогню HIMARS малої дальності. Проте, залишаються забороненими удари далекобійними ракетами ATACMS.

За даними Інституту вивчення війни (ISW), дозвіл Сполучених Штатів бити по РФ американською зброєю на 16% зменшив розмір “недоторканної” території агресора. Проте більшість російського тилу – все ще у безпечній зоні. Це не зможе зменшити масштаби подальших ударів росіян по прикордонню України.

При цьому деякі країни навіть не проти, якщо Україна битиме по Росії за допомогою винищувачів F-16, які мають зʼявитися вже незабаром. Зокрема, про відсутність обмежень щодо літаків повідомили Нідерланди. Однак Бельгія, яка теж постачатиме F-16, цього прикладу не наслідувала.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ця зима буде пекельною: але наступна стане ще гіршою: українців терміново попередили

Під час інтерв'ю в ефірі одного з телеканалів, ексзаступник секретаря РНБО Степан Гавриш розповів про те, що…

3 хв. ago

Люди панікували та кричали: літак під час сильної турбулентності розірвало на частини (відео)

Пасажирський лайнер авіакомпанії Air Europa, що прямував з Іспанії до Уругваю, "розірвало на частини" внаслідок сильної…

18 хв. ago

У вівторок киян знеструмлюватимуть у світло-сірій зоні: світла не буде вже до півдоби

Більш жорсткі умови розподілення електроенергії пов'язані зі спекотною погодою, що встановилася днями в Україні, а…

33 хв. ago

Фінляндія суттєво скорочує кількість притулків для біженців

Міграційне відомство Фінляндії Migri цього літа та восени має намір скоротити кількість місць для розміщення…

38 хв. ago

Юрист пояснив, що працівники ТЦК не можуть робити стосовно громадян

Працівники ТЦК та СП не мають права вчиняти стосовно громадян певні дії. Вони можуть перевіряти у чоловіків…

42 хв. ago

У десяти областях України оголосили штормове попередження (список)

На вівторок, 2 липня, в Україні оголосили штормове попередження. Про це свідчить прогноз Українського гідрометцентру. Негода, за…

45 хв. ago