РФ почала наступ на Харків із нової тактики,- The Times

На початковому етапі нового наступу на Харківщині росіяни застосували нову тактику, що стало однією з причин його успіху в перші дні битви.

Про це виданню The Times розповів боєць спеціального підрозділу Kraken із позивним «Драго», який серед перших зустрів росіян біля кордону.

За словами спецназівця, він із побратимами безпорадно спостерігав, як російські війська кілька тижнів накопичувалися по той бік кордону. Українці просто не мали можливості завдати превентивного удару через заборону використання західної зброї по території РФ, накладеної країнами-донорами.

Там зібралося багато росіян, і ми могли знищити їх по дорозі, але у нас мало ATACMS, і у нас є заборона на їх використання. Нам довелося чекати, доки вони перетнуть кордон», – сказав «Драго» і поскаржився, що така політика США коштувала його підрозділу певних жертв.

Проте це сприяло російському успіху у перші дні вторгнення. Як розповідає боєць, українці чекали від агресора типової лобової атаки з використанням бронетехніки, але були зненацька захоплені новою тактикою малих піхотних груп, які просочувалися між опорними пунктами Сил оборони та заходили українцям у тил.

На додаток до цього, першого дня вторгнення росіяни задіяли свої елітні підрозділи спецназу, щоб якнайшвидше придушити опір біля кордону. За іронією долі російські елітні спецназівці натрапили прямо на Першу десантно-штурмову роту «Драго» – спеціалізованих нічних бійців на службі Головного управління розвідки Міноборони України. Разом з іншими їх передислокували із Донбасу для посилення мобілізованих солдатів, які прикривали Харків.

«Вони пройшли крізь болота та ліси, майже непомічені нашими ударними дронами. Сусідні підрозділи були новосформовані: люди, які ще мали бойового досвіду. Вони були поруч із нами, намагалися утримати лінію оборони, але ворог чисельністю 20 людей підійшов до нас у тил», – розповів «Драго».

Команда «Драго» із шести бійців виявилася розділеною на дві групи та затиснутою в окопі з двома бліндажами. Вони були оточені переважною кількістю росіян і мали вириватися з оточення. Після запеклої сутички, коли окопи вже горіли, а ситуація здавалася безнадійною, боєць викликав вогонь артилерії на свою позицію, сподіваючись, що вдасться вижити в окопі.

“Це спрацювало. Артилерія вбила щонайменше трьох із них (росіян), і вони відступили. Потім приїхала наша група, що підкріплює, з автоматниками», – розповів він.

З прибуттям підкріплення запеклий бій продовжувався. Обидві сторони зазнали втрат. У певний момент стрілецький бій вівся на дистанції 5 метрів.

У цьому бою біля села Красне, що за 3 км від кордону, зіткнулися елітні підрозділи спецпризначення України та Росії. Бій тривав загалом близько 16 години та виграв критичний час для більшої кількості українських спецназівців та десантно-штурмових бригад, щоб зайняти позиції у селі Липці – на південь від Червоного.

Якби росіяни прорвалися до висот у Липцях, вони змогли б обстрілювати Харків із артилерії, як у перші місяці війни.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Дощі з грозами охоплять Україну: синоптики розказали, де литиме

На вихідних, 22 та 23 червня, у більшості областей України пройдуть короткочасні дощі та грози.…

50 секунд ago

Новий вірус загрожує всьому живому на Землі: щось допомагає йому поширюватися і мутувати

Не встиг світ оговтатися від пандемії коронавірусу, як над планетою нависла нова загроза — високопатогенний вірус…

17 хв. ago

У Секторі Гази під обстріл потрапив наметовий табір біженців: десятки загиблих

У Рафаху, що на півдні Сектора Гази, 21 червня під обстріл потрапив наметовий табір біженців.…

19 хв. ago

Настав час повертатися і йти на війну: у Німеччині зробили важливу заяву про українських чоловіків

Якщо вірити статистиці, то за останні кілька місяців кількість українських біженців у ФРН зросла до…

22 хв. ago

Не тільки салат: Топ 3 рецепти бутербродів із крабовими паличками

Крабові палички виробляють із сурімі — рибного фаршу. Для цього філе минтая, хека та інших…

27 хв. ago

У небі помітили НЛО у формі циліндра, вчені заінтриговані його появою (відео)

Люди по всьому світу десятиліттями повідомляли про спостереження НЛО, які тепер заведено називати непізнаними повітряними явищами…

30 хв. ago