“Повторили помилку Авдіївки”: військовий розповів про провал українських фортифікацій

Від початку року уряд виділив 38 млрд грн на будівництво оборонних рубежів. У Кабміні серед важливих напрямків для будівництва фортифікацій ще у грудні 2023 року виділяли Авдіївський, Мар’їнський та Харківську область, зокрема Куп’яньськ–Лиман. Станом на травень найбільші просування росіян – у районі Авдіївки та на Харківщині, йдеться у публікації LIGA.net.

Старший лейтенант 47-ї бригади Микола Мельник зазначає, що побудувати у Харківській області оборонні споруди у повному обсязі не встигли: “Ми побачили, що передових позицій немає зовсім. Подекуди незавершене будівництво. Ті ж “зуби дракона” лежали поруч з трасами. Лінія оборони була недобудована”.

За його словами, солдатам “довелося окопуватися там, де довелося”. Накреслена лінія оборони не відповідала рельєфу місцевості. Сили оборони мали втрати, а ворог зміг створити плацдарм для наступу. “Ми повторили помилку Авдіївки. Тоді ми казали: нам потрібні лінії оборони за містом. А Сухопутні сили доповідали, що все вже є. І в результаті військовим довелося відступати, бо не було де закопатися”, – підкреслив Мельник.

Росіяни будують швидко

Українці бійці додають, що натомість росіяни будують швидко. У них спочатку йде штурмова група, потім – група закріплення, а за ними – будівельний батальйон. Вони тягнуть на собі деревину і починають одразу споруджувати спостережні пункти.

“Ми бачили, як по авдіївському терикону окупанти повзуть з колодами. У росіян є метод швидкої побудови, якого немає у нас”, – пояснює Мельник. Так звана оборонна лінія Суровікіна росіян – це три лінії інженерно-фортифікаційних споруд з мінними полями.

Найголовніша українська проблема – неефективне використання ресурсів. І тоді в авральному порядку доводиться все виправляти, підсумовує Мельник. Єдиний вихід – покращувати партнерство між армією та цивільними, зокрема на місцях, де працюють військові.

Проблема українських укріплень

У Верховній Раді України створили Тимчасову слідчу комісію щодо облаштування фортифікацій та закупівлі дронів. До повноважень ТСК відноситься вивчення обставин та підготовки питань щодо, зокрема потреб сектору безпеки і оборони у безпілотних літальних апаратах та формування державного замовлення на виробництво та закупівлю БпЛА.

Ольга Степанова

Recent Posts

Принц Вільям три тижні зберігав величезну таємницю від Кейт Міддлтон

Принцу Вільяму довелося зберігати велику таємницю від коханої Кетрін, яка пройшла хімієтерапію, понад три тижні, перш…

53 секунди ago

Дівчина ексглави МЗС Дмитра Кулеби показала кадри спільної подорожі (фото, відео)

Співвласниця видавництва "Книголав" і співзасновниця агенції KSN communications Світлана Павелецька, кохана ексміністра закордонних справ Дмитра…

18 хв. ago

Зеленський: Лише силою можна примусити Росію поважати правила

Президент України Володимир Зеленський підвів підсумки свого візиту до Сполучених Штатів Америки у своєму вечірньому…

23 хв. ago

“Живий динозавр”: жінка зіткнулася з найнебезпечнішим птахом у світі

Жінка зіткнулася з найнебезпечнішим птахом у світі на австралійському пляжі. Джулі Нос та її донька…

37 хв. ago

Трамп має намір судитися з Google через “погані історії” про нього в пошуку

Кандидат в президенти США від республіканців Дональд Трамп погрожує компанії Google судом у разі його…

47 хв. ago

Швидка паста з сосисками: як приготувати вечерю за рецептом Джеймі Олівера

Приготування їжі для сім’ї може бути важкою роботою та займати багато часу. Тому дуже важливо…

55 хв. ago