Мобілізація в Україні: Сирський розповів, які будуть зміни

В Україні оголосили про плани збільшити тривалість базової військової підготовки мобілізованих з одного до півтора місяця. Такі зміни, за словами Генерального штабу ЗСУ, вже впроваджуються у межах пілотного проєкту, спрямованого на адаптацію навчальних програм до актуальних військових потреб та викликів.

Генштаб підтвердив, що програма базової загальної військової підготовки (БЗІН) була оновлена з урахуванням змін у поточній оперативній обстановці та стратегічних потребах української армії. Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський зазначив, що у грудні буде прийнято рішення щодо остаточної моделі підготовки за новими стандартами. «Якщо обстановка вимагатиме, ми розглянемо можливість подальшого збільшення терміну базової підготовки», — заявив він.

Згідно з останніми даними, кількість новобранців, що одночасно проходять підготовку у навчальних центрах ЗСУ, наразі становить близько 20 тисяч осіб. Представник Генштабу, Василь Румак, пояснив, що ще кілька місяців тому ця цифра сягала майже 35 тисяч. За його словами, зниження пов’язане з вичерпанням мобілізаційного ресурсу, який надходить до навчальних центрів. «Це не секрет, що чисельність новобранців знизилася через обмеження у наявному мобілізаційному ресурсі», — підкреслив він.

Паралельно, у Верховній Раді обговорюють можливість зниження мобілізаційного віку. Деякі депутати вважають, що такий крок дозволить збільшити кількість доступних для мобілізації громадян. Однак ця ініціатива викликала дискусії серед військових експертів, які наголошують на необхідності забезпечення достатньої підготовки новобранців.

Командування ЗСУ визнало, що темпи мобілізації в Україні суттєво знизилися, що є одним із факторів, який вплинув на нові підходи до підготовки. Збільшення терміну базової підготовки дозволить підвищити якість навчання, враховуючи сучасні виклики, з якими стикається українська армія.

Романчук Микола

Recent Posts

В Україні на чверть впав попит на дизельні авто: які моделі найпопулярніші

У вересні автопарк України поповнили понад 5,7 тис. автомобілів з дизельними двигунами, що на 26%…

3 хв. ago

Пенсія більше мільйона: українці шоковані виплатами молодим прокурорам – рейтинг

В останні дні в Україні спалахнув скандал, пов'язаний з високими пенсіями, які отримують співробітники обласних прокуратур.…

5 хв. ago

Росіяни, ймовірно, прорвали оборону Часового Яру. У BILD проаналізували становище ЗСУ

Російські військові роблять активні спроби захопити Часів Яр на Донеччині, і, як пише аналітик BILD Юліан Рьопке,…

7 хв. ago

Трамп може зайняти Білий дім, навіть якщо програє вибори: Politico розкрило сценарій

Дональд Трамп може спробувати захопити владу навіть за умови програшу на президентських виборах. Як пише Politico, чотири…

10 хв. ago

Студента можуть мобілізувати: який документ необхідно мати

Під час загальної мобілізації в Україні студенти мають право на відстрочку, але в деяких випадках…

11 хв. ago

Тисячі німців мають намір змінити дані у паспорті – Deutsche Welle

У Німеччині діятиме новий закон, що спрощує зміну в паспорті графи «стать». Із відповідним проханням до…

13 хв. ago