У вересні ефективність “Шахедів” впала до рекордно низького рівня, – аналітик

За три тижні вересня російські окупанти застосували проти України рекордну кількість дронів типу Shahed-131/136, але їхня ефективність виявилася приголомшливо низькою – менше ніж 3% уражених цілей. Такі дані наводить військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

За його словами, загалом від початку вересня агресор застосував 856 дронів-камікадзе Shahed-131/136/”Гербера”, з яких тільки 28 досягли мети.

“Тобто, збито було 97% засобів ураження цього типу. Безпосередньо за сам третій тиждень вересня [окупанти] застосували 301 дрон-камікадзе Shahed-131/136/”Гербера”. З початку місяця встановлено абсолютний рекорд застосування Shahed-131/136/”Гербера” з початку повномасштабного вторгнення в Україну”, – заявив Коваленко.

Він зазначає, що середньостатистичний показник застосувань Shahed-131/136 окупантами тривалий час зберігався в межах 350-400 одиниць на місяць, і ця тенденція спостерігалася до серпня. За інформацією Коваленка, у другій половині серпня (напередодні Дня Незалежності України) російські війська наростили використання Shahed-131/136/”Гербера” і за підсумками серпня встановили абсолютний на той момент місячний рекорд за весь період повномасштабного вторгнення – 789.

“Але, з іншого боку, слід розуміти, що серед цих нальотів присутні дрони “Гербера”, дешевші та покликані відволікати увагу ППО, а тому, в статистиці, присутні не тільки дрони-камікадзе, а й дрони-приманки. У якій пропорції? Поки що відповіді на це питання не маю”, – додав аналітик.

Водночас, за його словами, наразі відсутня інформація про нарощування виробництва в РФ безпосередньо Shahed-136, але відомо про збільшення виробництва “Гербера”. Він нагадав, що ще в лютому прогнозував: протягом 2024 року Іран зможе вийти на показники виробництва від 600 до 800 Shahed-131/136 на місяць. На думку оглядача, очевидно, має місце саме цей нюанс – нарощування застосування дронів росіянами паралельно зі збільшенням постачань цієї продукції в РФ.

Коваленко також проаналізував застосування російськими військами fpv-дронів – тільки за третій тиждень вересня цей показник склав понад 2,5 тисячі одиниць.

“Фактично, за три тижні місяця цей показник перевищив 8,5 тисячі або, в середньому, понад 400 на добу. Крім того, саме у вересні було встановлено абсолютний рекорд застосування fpv-дронів – понад 700 за добу. Не виключено, що у вересні може бути встановлено абсолютний рекорд застосування fpv-дронів за місяць – понад 12 тисяч. Нагадаю, що в липні [окупанти] встановили рекорд із застосування fpv-дронів – понад 11 000!”, – акцентує Коваленко.

Водночас експерт звернув увагу на той факт, що баражувальні боєприпаси “Ланцет” за третій тиждень вересня показали вкрай низький показник застосування – менше ніж 5 одиниць на добу, у деякі дні цей вид безпілотника ворог не застосовував узагалі. Коваленко поки що не знає, що стало причиною такого зниження, але певні висновки все ж зробив.

“Три тижні вересня продемонстрували рекордну інтенсивність застосування Shahed-131/136. Рекорд встановлено. Але, при цьому, ефективність ударів цією компонентою менше 3%. Чи є цей ефект наслідком нарощування виробництва в самій Росії? Ні. Збільшення поставок з Ірану. Так. Причому поставки зараз орієнтовані виключно на морські шляхи, з мінімізацією авіаційних поставок. Спостерігається стабільно високий рівень застосування fpv-дронів. ББ “Ланцет” – застосування цих засобів ураження показало протягом третього тижня вересня показник набагато нижчий за середньостатистичний 10 одиниць на добу”, – підсумував оглядач.

Коломієць Надія

Recent Posts

Потужний снігопад у ПАР паралізував дорожній рух

У суботу, 21 вересня, після надзвичайно сильного снігопаду в Південно-Африканській Республіці дорожній рух було заблоковано, багато автомобілістів…

11 секунд ago

10 способів контролювати апетит: які звички допоможуть схуднути

Багатьом людям складно стримувати апетит під час схуднення. Якщо ви хочете скинути кілька зайвих кілограмів,…

3 хв. ago

Райський куточок: містечко у Шотландії назвали одним з найкращих місць на планеті

Шотландія – країна туманів, гір і озер. Невеликі містечка є справжніми оазисами тиші та єднання з…

7 хв. ago

Пільги для дітей військових залишаються лише на папері: у чому причина

Війна – це битви на фронті, а й важкі випробування тим, хто залишився у тилу,…

13 хв. ago

Росія відмовилася брати участь у другому Саміті миру

Росія офіційно оголосила про свою відмову брати участь у другому Саміті миру, який готується Україною…

22 хв. ago

Два українські банки тимчасово не працюватимуть: що відомо

У ніч на 22 вересня 2024 тимчасово не працюватимуть застосунки "Приват24" та Monobank. Про це…

25 хв. ago