У вересні ефективність “Шахедів” впала до рекордно низького рівня, – аналітик

За три тижні вересня російські окупанти застосували проти України рекордну кількість дронів типу Shahed-131/136, але їхня ефективність виявилася приголомшливо низькою – менше ніж 3% уражених цілей. Такі дані наводить військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

За його словами, загалом від початку вересня агресор застосував 856 дронів-камікадзе Shahed-131/136/”Гербера”, з яких тільки 28 досягли мети.

“Тобто, збито було 97% засобів ураження цього типу. Безпосередньо за сам третій тиждень вересня [окупанти] застосували 301 дрон-камікадзе Shahed-131/136/”Гербера”. З початку місяця встановлено абсолютний рекорд застосування Shahed-131/136/”Гербера” з початку повномасштабного вторгнення в Україну”, – заявив Коваленко.

Він зазначає, що середньостатистичний показник застосувань Shahed-131/136 окупантами тривалий час зберігався в межах 350-400 одиниць на місяць, і ця тенденція спостерігалася до серпня. За інформацією Коваленка, у другій половині серпня (напередодні Дня Незалежності України) російські війська наростили використання Shahed-131/136/”Гербера” і за підсумками серпня встановили абсолютний на той момент місячний рекорд за весь період повномасштабного вторгнення – 789.

“Але, з іншого боку, слід розуміти, що серед цих нальотів присутні дрони “Гербера”, дешевші та покликані відволікати увагу ППО, а тому, в статистиці, присутні не тільки дрони-камікадзе, а й дрони-приманки. У якій пропорції? Поки що відповіді на це питання не маю”, – додав аналітик.

Водночас, за його словами, наразі відсутня інформація про нарощування виробництва в РФ безпосередньо Shahed-136, але відомо про збільшення виробництва “Гербера”. Він нагадав, що ще в лютому прогнозував: протягом 2024 року Іран зможе вийти на показники виробництва від 600 до 800 Shahed-131/136 на місяць. На думку оглядача, очевидно, має місце саме цей нюанс – нарощування застосування дронів росіянами паралельно зі збільшенням постачань цієї продукції в РФ.

Коваленко також проаналізував застосування російськими військами fpv-дронів – тільки за третій тиждень вересня цей показник склав понад 2,5 тисячі одиниць.

“Фактично, за три тижні місяця цей показник перевищив 8,5 тисячі або, в середньому, понад 400 на добу. Крім того, саме у вересні було встановлено абсолютний рекорд застосування fpv-дронів – понад 700 за добу. Не виключено, що у вересні може бути встановлено абсолютний рекорд застосування fpv-дронів за місяць – понад 12 тисяч. Нагадаю, що в липні [окупанти] встановили рекорд із застосування fpv-дронів – понад 11 000!”, – акцентує Коваленко.

Водночас експерт звернув увагу на той факт, що баражувальні боєприпаси “Ланцет” за третій тиждень вересня показали вкрай низький показник застосування – менше ніж 5 одиниць на добу, у деякі дні цей вид безпілотника ворог не застосовував узагалі. Коваленко поки що не знає, що стало причиною такого зниження, але певні висновки все ж зробив.

“Три тижні вересня продемонстрували рекордну інтенсивність застосування Shahed-131/136. Рекорд встановлено. Але, при цьому, ефективність ударів цією компонентою менше 3%. Чи є цей ефект наслідком нарощування виробництва в самій Росії? Ні. Збільшення поставок з Ірану. Так. Причому поставки зараз орієнтовані виключно на морські шляхи, з мінімізацією авіаційних поставок. Спостерігається стабільно високий рівень застосування fpv-дронів. ББ “Ланцет” – застосування цих засобів ураження показало протягом третього тижня вересня показник набагато нижчий за середньостатистичний 10 одиниць на добу”, – підсумував оглядач.

Коломієць Надія

Recent Posts

Гігантська ящірка зупинила практику Формули-1 у Сінгапурі

У Сінгапурі одну з практик Формули-1 зупинили через гігантську ящірку на трасі, яка заважала руху болідів. Про…

55 хв. ago

Лавров “оригінально” пояснив, чому Путін “підтримав” Камалу Гарріс

Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров пояснив слова президента Володимира Путіна про підтримку кандидатури Камали…

57 хв. ago

Дрони СБУ вдарили по аеродрому Шайковка з російськими Ту-22М3

Дрони СБУ 21 вересня вразили інфраструктуру військового аеродрому Шайковка у Калузької області РФ. Там базується 52 важкий…

59 хв. ago

Правоохоронці викрили масштабну схему продажу наркотиків та зброї: затримано 116 осіб

В Україні викрито масштабний канал збуту зброї та наркотиків. У рамках справи підозри отримали 116…

1 годину ago

Спека до +40 — не перешкода: популярний в Іспанії курорт скаржиться на нашестя щурів

Популярний іспанський курорт зіткнувся з навалою щурів — гризуни бігають громадськими місцями міста, що викликало…

1 годину ago

Осіннє рівнодення 22 вересня 2024 року: історія свята та заборони

У День осіннього рівнодення сонце переходить із північної півкулі в південну, що означає початок астрономічної…

2 години ago