Штраф за непоновлення даних у ТЦК: скільки доведеться сплатити українцю

18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію, в результаті чого всі військовозобовʼязані громадяни повинні оновити відомості про себе протягом 60 днів. В Україні передбачений штраф за непоновлення даних. Детальніше про це розповіла нардепка та членкиня комітету з питань нацбезпеки, оборони й розвідки Ірина Фріз у коментарі “ТСН.ua”.

Штраф за непоновлення даних: що загрожує українцям

В Україні передбачені штрафи за порушення військового обліку, йдеться про суми в розмірі від 17 тисяч до 25 500 гривень.

“Тобто це штрафи за непоновлення даних. У разі, якщо військовозобов’язаний не оновив дані і не сплатив штраф, залишається в “сірій зоні”, то він вважається ухилянтом і до нього застосовується стаття про порушення закону про мобілізацію”, — сказала Ірина Фріз.

Вона наголосила, що за це передбачено кримінальну відповідальність, а тому вже йдеться про позбавлення волі на термін від трьох до пʼяти років.

Порядок накладання штрафу за непоновлення даних під час мобілізації

Видання з посиланням на джерела серед парламентарів зауважило, що в Раді не можуть чітко сказати, чи подвоюватимуть несплачені штрафи та який термін для сплати — 10, 15 чи більше днів.

“Якщо казати відверто — коїться чехарда. Не дивлячись на те, що в законі начебто і прописано, але немає чіткого розуміння про порядок накладання і стягування штрафів”, — розповіло джерело.

Чи подвоюються штрафи для ухилянтів

За інформацією адвокатів, штрафи за порушення мобілізаційного законодавства не подвоюються. Натомість штрафи встановлюються за рішенням суду, протоколом ТЦК чи відповідальної особи.

“В разі несплати відкривається виконавче провадження. Але треба розуміти, що виконавче провадження — це ще додаткові витрати — близько 10% від суми”, — повідомив адвокат Сергій Старенький.

Ольга Степанова

Recent Posts

Смерть, яка не знає міри: вчені розповіли про зв’язок популярних напоїв із розвитком раку

Вживання алкоголю здавна асоціюється з соціальними зв'язками і розслабленням, і багато хто колись вважав, що…

45 секунд ago

У Житомирі вздовж берега річки Тетерів зафіксовано масовий мор риби

У Житомирі зафіксували масовий мор риби вздовж берега річки Тетерів в районі Корбутівки. За цим…

5 хв. ago

“Великий удар під дих Москві”: нардеп Дунда запропонував ЗСУ зайти в Білорусь

Нещодавно самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляв, що їм потрібно готуватися до війни, як уже зараз…

28 хв. ago

Жінку оштрафували на 140 тисяч гривень через ТЦК і забрали телефон

У Чернігівській області жінку оштрафували на 140 тисяч гривень за те що вона у місцевому…

41 хв. ago

Не наші методи: нардеп “Слуги народу” вважає, що гроші добровольцям ЗСУ не потрібні

Народний депутат Ігор Кривошеєв називає виплати військовим "неправильною мотивацією". Народний депутат від "Слуги народу" Ігор Кривошеєв вважає,…

46 хв. ago

Через густий туман у Києві трапилось багато серйозних ДТП: подробиці та фото, відео

У суботу, 5 жовтня, Київ опинився в умовах густого туману, що спричинило значне ускладнення ситуації…

1 годину ago