Потрібно з’явитися до ТЦК: у Міноборони сказали, хто має стати на військовий облік

В Україні чоловіки, які були зняті з військового обліку через виїзд за кордон на строк понад три місяці, зобов’язані були повернутися та стати на військовий облік до 18 червня 2024 року. Для цього є кілька способів.

У Міністерстві оборони пояснили, що буде, якщо військовозобов’язані проігнорують цю вимогу. Про це пише РБК-Україна.

Так, у відомстві пояснили, що є низка способів стати на облік: особисто прибути до ТЦК та СП чи подати заяву про постановку на військовий облік у довільній формі через закордонну дипломатичну установу України.

Тобто громадянин подає заяву особисто до закордонної дипломатичної установи України разом із паспортом громадянина України для виїзду за кордон. Далі паспорт йому або повертається або відправляється за допомогою поштового зв’язку разом з копією першої сторінки паспорта для виїзду за кордон.

Закордонне дипвідомство України надсилає заяву з певними документами до відповідного ТЦК на адресу їхньої електронної пошти, у семиденний строк.

Ці вимоги не стосуються працівників системи органів дипломатичної служби України. Відповідно до закону України “Про військовий обов’язок та військову службу”, допризовники, які перебувають як в Україні, так і за її межами, зобов’язані особисто прибути до відповідного ТЦК у визначений строк, зазначений у порядку денному, разом із необхідними документами.

Зміни, внесені до ПКМУ від 30.12.2022 р. №1487, процедури постановки на військовий облік через дипломатичну установу не стосуються допризовників, оскільки це суперечить вимогам Закону про військовий обов’язок.

У Міноборони наголосили, що порушення цих вимог може призвести до адміністративної відповідальності згідно з КУпАП (розмір штрафу від 17 000 грн до 25 500 грн).

Ольга Степанова

Recent Posts

Як каратимуть військовозобов’язаних, які не забрали з пошти повістки

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки відправлятимуть повістки чоловікам від 18 до 60 років поштою…

2 години ago

Нідерланди можуть відправити Україні перші F-16, – міністр оборони

Нідерланди незабаром можуть відправити в Україну перші винищувачі F-16, оскільки необхідну для експорту ліцензію вже отримано.…

2 години ago

Сльози Роналду: Португалія обіграла Словенію на Євро-2024. Франція вийшла в 1/4 завдяки автоголу

Збірна Франції пройшла до чвертьфіналу Євро-2024 завдяки автоголу Яна Вертонгена. До всього іншого, футболістам французької збірної на…

2 години ago

Як заснути в нестерпну спеку: корисні лайфгаки

Напевно, цього літа особливо погано спиться вночі через спеку та духоту. Хочеться засунути голову в…

2 години ago

П’яні танці Кім Кардаш’ян на дні народження сестри потрапили на відео

Телесімейство Кардаш'ян-Дженнер відзначило 40-річчя Хлої. Вечірка пройшла у ковбойському стилі. Ресторан у Лос-Анджелесі був декорований під салун,…

2 години ago

Популярні курорти Туреччини різко почали втрачати туристів: навіть місцеві їдуть в Єгипет

Не секрет, що Туреччина – це популярний туристичний напрям серед українців. Однак останнім часом курорти на берегах…

2 години ago