Потрібно з’явитися до ТЦК: у Міноборони сказали, хто має стати на військовий облік

В Україні чоловіки, які були зняті з військового обліку через виїзд за кордон на строк понад три місяці, зобов’язані були повернутися та стати на військовий облік до 18 червня 2024 року. Для цього є кілька способів.

У Міністерстві оборони пояснили, що буде, якщо військовозобов’язані проігнорують цю вимогу. Про це пише РБК-Україна.

Так, у відомстві пояснили, що є низка способів стати на облік: особисто прибути до ТЦК та СП чи подати заяву про постановку на військовий облік у довільній формі через закордонну дипломатичну установу України.

Тобто громадянин подає заяву особисто до закордонної дипломатичної установи України разом із паспортом громадянина України для виїзду за кордон. Далі паспорт йому або повертається або відправляється за допомогою поштового зв’язку разом з копією першої сторінки паспорта для виїзду за кордон.

Закордонне дипвідомство України надсилає заяву з певними документами до відповідного ТЦК на адресу їхньої електронної пошти, у семиденний строк.

Ці вимоги не стосуються працівників системи органів дипломатичної служби України. Відповідно до закону України “Про військовий обов’язок та військову службу”, допризовники, які перебувають як в Україні, так і за її межами, зобов’язані особисто прибути до відповідного ТЦК у визначений строк, зазначений у порядку денному, разом із необхідними документами.

Зміни, внесені до ПКМУ від 30.12.2022 р. №1487, процедури постановки на військовий облік через дипломатичну установу не стосуються допризовників, оскільки це суперечить вимогам Закону про військовий обов’язок.

У Міноборони наголосили, що порушення цих вимог може призвести до адміністративної відповідальності згідно з КУпАП (розмір штрафу від 17 000 грн до 25 500 грн).

Ольга Степанова

Recent Posts

“Багато поставлено на карту”: Барак Обама відреагував на провал Байдена

Після провального виступу Джо Байдена на дебатах з Дональдом Трампом на захист чинного голови Білого дому став…

2 години ago

Чому ТЦК виписують повістки навіть після оновлення даних у Резерв+

В Україні залишилося 18 днів для оновлення військово-облікових даних. Більшість військовозобов'язаних вже скористалися додатком Резерв+…

2 години ago

Як Росію примусять заплатити за війну – The New York Times

На саміті Великої сімки в Італії знайшли спосіб опосередковано використати заморожені активи російського Центробанку у…

2 години ago

Лікарні спорожніють: українців попередили про масштабний дефіцит лікарів

Дефіцит кадрів через військові дії в Україні вже вплинув на багато сфер, але, як прогнозують…

3 години ago

Чи очікувати українцям на повістки телефоном – роз’яснення адвоката

Коли на підприємство надходить лист з військкомату, відповідальний за ведення військового обліку має обов'язок вручити повістку військовозобов'язаному…

3 години ago

Чоловік підірвав гранату посеред Луцька: його затримала СБУ

В центрі Луцька у суботу, 29 червня, чоловік підірвав гранату. На щастя, ніхто не постраждав. Зловмисника…

3 години ago