Генерал Горбенко пішов з командування 125-ю бригадою ТрО на тлі звинувачень ДБР

Генерал-лейтенант Артур Горбенко пішов з посади командира львівської 125-ої бригади ТрО. Офіційних коментарів щодо причин його звільнення немає, але відомо, що в травні ДБР відкрило кримінальне провадження проти військовослужбовців 125-ої бригади через прорив росіян на Харківщині. Правоохоронці вважають, що цей прорив став можливим через порушення вірності українській присязі і залишення позицій ЗСУ.

Чи був цей крок добровільним, і що стоїть за цими звинуваченнями наразі залишається тільки здогадуватись. Після звільнення Горбенка, командування 125-ої бригади ТрО взяв на себе полковник Вадим Бондаренко. Інформатор розбирався у причинах і передумовах звільнення генерала Горбенка з посади.

Контекст звільнення: в чому полягають звинувачення ДБР

ДБР відкрило кримінальне провадження проти військовослужбовців 125-ї бригади через прорив росіян на Харківщині. Правоохоронці вважають, що прорив був можливий через недбалість українських військових.

За даними слідства, 10 травня цього року підрозділи 125 бригади залишили бойові позиції біля низки населених пунктів Харківської області під час штурмових дій російських військ. Йдеться про села Стрілеча, Красне, Борисівка, Пильне, Гатища. ДБР зазначає, що командування бригади не організувало належної оборони на кордоні з Росією.

“Командування 125 бригади та підпорядкованих їй підрозділів, а саме: 415 окремого стрілецького батальйону 23 механізованої бригад; 172 окремого стрілецького та інших підрозділів, внаслідок недбалого ставлення до військової служби, не організували належним чином оборону позицій на кордоні Харківської області та РФ, що призвело до втрати вказаних позицій, військової техніки та особового складу підрозділу” — йдеться в ухвалі Ленінського районного суду міста Харкова. 

Для розслідування справи ДБР у Полтаві вилучить таємні військові документи, серед яких бойові розпорядження, оперативні директиви та план фортифікацій. Суд дозволив вилучення цих матеріалів.

У коментарі BBC 125 бригада заявляла, що продовжують виконувати бойові завдання, а коментувати розслідування ДБР – справа самого бюро. В бригаді очікують на результати слідства. У коментарі Інформатору кажуть, що наразі “бригада проходить процес відновлення боєздатності, особовий склад зайнятий бойовим злагодженням, відтак коментарі, виступи тощо – не на часі”.

Відомо, що кримінальна справа відкрита за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 425, ст.429 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до військової служби, самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю. Карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років).

12 травня командир підрозділу розвідки ЗСУ Денис Ярославський заявив, що в Харківській області на кордоні з Росією не було першої лінії фортифікацій і мін, тому “ворог вільно увійшов у сіру зону, по всій лінії кордону, яка, в принципі, не повинна була бути сірою”.

У ЗСУ закидають Горбенку ще й відсутність фортифікацій. Фото: Харківська ОВА

Він додав, що в “125-й бригаді ТРО, які кинули позиції”, стверджують, що “їм впарювали на підпис акти приймання передачі фортифікацій, які навіть на 30% були не готові як завершене будівництво”.

Станом на 12 травня (через декілька днів після того, як почалися активні дії РФ на півночі Харківської області в напрямку Липців і Вовчанська – ред.), ситуацію на фронті у смузі оборони 125-ої бригади її командування оцінювало як “складну, але контрольовану”. Горбенко також зазначав, що населені пункти, до яких зайшов ворог, перебували в постійній “сірій зоні”, що робить успіх супротивника досить умовним.

Варто зауважити, що у 125-ій бригаді ТрО категорично спростовують інформацію про покидання позицій у Харківській області. Військові назвають такі закиди “вкрапленням відвертої ІПСО”.

“Після загострення ситуації на Харківщині, у тому числі в смузі відповідальності 125-ї окремої бригади ТрО ЗСУ, в медіапросторі з’явилися вкраплення відвертої ІПСО. Чи то від незнання ситуації, чи від бажання нашкодити, окремі резиденти соціальних мереж розповсюджують абсолютно неправдиву інформацію про неготовність Сил оборони до наступу ворога, або ще гірше, про відступ окремих підрозділів із ввірених їм оборонних рубежів”, — йшлося в публікації від імені командування бригади на її сторінці у Facebook.

До речі, фразу “складно, але контрольовано” багато експертів вважають небажаною для опису бойових дій. Так, український журналіст Юрій Бутусов безвідносно до Горбенка заявив, що генералам треба заборонити використовувати фразу “напружено, але контрольовано”.

“Треба, на мій погляд, визначати проблему, і казати, що нам треба робити в тій чи іншій галузі. А тут часто буває, що “все добре, все класно, у нас всюди порядок, все напружено, але контрольовано. Я б взагалі командуванню на фронті фразу “напружено, але контрольовано” заборонив використовувати для опису бойових дій. Фразу “напружено, контрольовано” я б генералам дозволив використовувати виключно в особистому житті. Це не відповідає абсолютно тому, що відбувається на повномасштабній війні. Напружено-контрольовано на війні не буває. Або ворог іде вперед, або ми тримаємо оборону, завдаємо втрати. І нам треба показувати обстановку об’єктивно, що у ворога тактична перевага чи у нас перевага. Які сили у нас є. А у нас, на жаль, за такими оптимістичними заспокійлиими фразами криється, на жаль, небажання говорити правду. І оце найбільша проблема на фронті”, – сказав Бутусов.

Горбенко відкидає будь-які звинувачення: про що лист-прощання генерала

Аналізуючи офіційний лист-прощання генерал-лейтенанта Артура Горбенка на сторінці його бригади у Facebook від 18 червня, можна зробити кілька важливих висновків у контексті звинувачень ДБР та обставин його звільнення. Зокрема, 60-річний Горбенко наголошує на відданості, професіоналізмі та жертовності військовослужбовців 125-ї бригади, багато хто з яких пішов боронити кордони добровільно з початком повномасштабного наступу РФ у 2022 році.

Зокрема, він підкреслює, що особовий склад 125-ї бригади ТрО складався з людей різних професій, які добровільно стали на захист рідної землі. Він також висловив вдячність сім’ям військових – за терпіння та підтримку, а державним та громадським організаціям, волонтерам та друзям – за підтримку бригади.

“Ви – люди мирних професій, різноманітних сфер діяльності та інтересів, з перших днів повномасштабної російської агресії, добровільно без вагань, стали на захист рідної землі та бороните нашу державу в лавах Сил оборони”, – акцентував Горбенко.

Генерал-лейтенант заявляє, що має намір продовжити службу в лавах ЗСУ, незважаючи на звільнення з посади командира бригади, а також досягнення ним граничного віку перебування в запасі ЗСУ.

Звернення Артура Горбенка. Скриншот Facebook

У своєму листі щодо звільнення Горбенко не згадує безпосередньо про звинувачення чи причини свого звільнення. Це може свідчити про бажання залишити обставини відставки без зайвого розголосу.

Висловлення бажання продовжувати службу може також свідчити про певний тиск чи політичні мотиви, які могли б вплинути на його рішення. Хоча Горбенко формально оголошує про своє звільнення, відсутність пояснень та контекст кримінального провадження ДБР можуть викликати сумніви щодо того, наскільки це звільнення було добровільним.

Можливо, відставка була частиною ширших заходів, спрямованих на збереження довіри до військової структури в умовах війни. Загалом, лист-прощання Горбєнка спрямований на підтримку морального духу військовослужбовців та їхніх батьків, а також на підкреслення позитивного внеску всіх залучених до оборони країни.

Інформатор Україна звернувся безпосередньо за коментарями до 125-ї бригади ТрО та генерал-лейтенанта Артура Горбенка, наразі ми не отримали відповіді. Що також може вказувати на складність ситуації, в якій опинився генерал-лейтенант і його бригада. І, можливо, на наявність тиску з боку вищого керівництва.

Російський наступ на Харківщині

10 травня російські війська розпочали новий наступ на північному сході України. За словами секретаря Ради національної безпеки та оборони Олександра Литвиненка, на півночі Харківської області наступало угруповання у понад 30 тисяч російських солдатів. Загалом на кордоні з Харківською областю було зосереджено близько 50 тисяч російських військових.

26 травня Генеральний штаб Збройних сил України повідомляв, що від початку наступу українські Сили оборони змогли значно знизити активність ворога на Харківському напрямку і фактично відбити загрозу прориву. Російські плани глибоко проникнути в міську забудову Вовчанська та закріпитися там також були зірвані.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що травневий наступ російських військ у Харківській області може бути лише першим етапом ширших атак. Однак наразі відомо, що плани російських окупантів щодо півночі України зазнали краху. Вирішальну роль у зміні ситуації зіграв дозвіл від західних партнерів на удари по території РФ. Зокрема, спроби ворога створити ілюзію захоплення Рижівки у Сумській області повністю провалилися.

ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомляли, що у зв’язку з російським наступом на Харківщині відбулася зміна командування оперативного угрупування військ “Харків”. Бригадного генерала Юрія Галушкіна на посаді командира замінив заступник начальника Генштабу ЗСУ Михайло Драпатий, який чавив терористів ще у 2014 році. Наразі, за даними ЗМІ, амбітні щодо захоплення харківських міст росіяни опинилися у “Вовчанському котлі”. Сотні окупантів перебувають в оточенні, деякі вже почали здаватися в полон.

Ольга Степанова

Recent Posts

Кличко вирішив віддати під забудову торговельними центрами заповідну зону Голосієва

Сьогодні, 4 липня, депутати Київради продовжили дію договорів оренди трьох ділянок у Голосіївському районі. Таке…

4 секунди ago

В Раді продовжують рахувати, скільки ще зможуть силою відправити на війну немотивованих чоловіків

Військовозобов'язані громадяни, які перебувають в Україні, починають працювати "в тіні", щоб не потрапити під мобілізацію. При…

6 хв. ago

Як прожити довше. Учені назвали 4 головні секрети довголіття

Дослідження, проведене під керівництвом Університету Джонса Гопкінса за участю 6200 чоловіків і жінок упродовж восьми…

15 хв. ago

Путін назвав талібів союзниками у боротьбі з тероризмом (відео)

Керівництво Афганістану є союзником Росії в боротьбі з тероризмом. Про це сьогодні, 4 липня, заявив…

1 годину ago

Йшли впритул до ворога: 3 ОШБр могла просунутись вперед на кілометри

Бійці Третьої штурмової бригади ЗСУ штурмували окопи ЗС РФ на кордоні Харківської та Луганської областей. На відео…

1 годину ago

“Вже виїхав”: Залужний скоро почне виконувати обов’язки посла у Британії

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний уже вирушив до Великої Британії та найближчим часом почне свою…

2 години ago