Можуть прийти і загинути: батальйон “Да Вінчі” розповів про мобілізацію та армію

Командир батальйону “Вовки Да Вінчі” Сергій Філімонов розповів, у який спосіб Україна має змінити підхід до мобілізації, враховуючи, що красиві відео та промови, що мали б надихати, – не діють. Українці знають, що можуть загинути на фронті.

В інтерв’ю Liga.net військовий визнав, що в армії є нестача піхоти, і що чимала кількість бійців, за підсумками двох років війни, не здатні воювати з окупантами – загиблі й поранені є навіть на рівні командирів. Тому зараз гостро стоїть питання рекрутингу. Його намагається проводити й батальйон Філімонова.

“З рекрутингом у країні є проблеми, за кожного бійця нам доводиться боротися… Це важкий шлях. Але бійці, які прийшли добровільно, ефективніші, краще тренуються”, – заявив він.

За словами Філімонова, у “Да Вінчі” готують бійців абсолютно різного віку: є хлопці по 18-19 років, які чекають повноліття, щоб піти на війну; є спортсмени; є чоловіки старшого віку, під 50 років.

“Одному – 58 років. Людина розбирається в техніці і, в принципі, ми її вже бачимо в підрозділі, тому що вона прийшла на конкретну посаду”, – сказав він.

Також у батальйон просяться жінки, і чимало них воліють займатися бойовою роботою. Філімонов каже, що їх навіть більше, ніж потрібно. Хоча особисто він не поділяє думку про те, що жінці на бойовій посаді є місце. “Є багато об’єктивних і суб’єктивних причин, чому цього не слід робити”, – пояснив він.

Філімонов заявив, що у “Вовках Да Вінчі” шукають не стільки піхоту зі штурмовиками та піхоту – він як командир зацікавлений у наборі саперів, операторів БпЛА, танкістів, артилеристів та інших українців, вмотивованих вчитися на професіоналів.

Військовий вважає, що в питанні мобілізації важливіша не кількість, а якість. Будь-який солдат почуватиметься впевненіше, знаючи, що його спину прикриває фахівець-артилерист – тобто вогнева підтримка, яка не дасть окупантам наблизитися. Іншими словами, підрозділи забезпечення – головний пріоритет мобілізації. Туди мають брати людей із мотивацією, вважає Філімонов.

“Тому в першу чергу потрібно забезпечити приплив до сил оборони саме фахівців. І нехай піхота буде трохи гіршої якості, і навіть менше мотивована, ніж підрозділи забезпечення. Тому на ту мобілізацію, яку проводить держава, ми теж покладаємося”, – сказав він.

Філімонов порівняв підхід до мобілізації з візитом до дантиста: обираючи лікаря, який лікує тобі зуб, будеш дивитися на найкращих, на тих, хто має досвід, обладнання та інше. Ось тільки для людини, яка йде лікувати зуби, це біль – на годину. А для бійця, який іде воювати, – це життя і здоров’я, акцентував він.

Важливо, щоб кожен українець у своєму командирі бачив опору, відчував турботу і довіру.

“Яке б гарне відео ви не зняли або сказали гарячу промову – це не діятиме на людей, які знають, що можуть прийти і, найімовірніше, загинуть”, – сказав він.

Командир батальйону “Вовки Да Вінчі” поставив себе на місце цивільного: “Якби я зараз був цивільним, то в якісь підрозділи із задоволенням пішов би навіть піхотинцем, а в інші не пішов би на жодну посаду”, – уточнив він.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Україні з 1 липня подорожчають алкоголь та автомобільне паливо: Кабмін підвищив акцизи

Про зміни повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук. Відповідне рішення було прийнято на…

5 хв. ago

Найкращі авто вищого класу: яку машину обрати, коли гроші – не проблема

Обравши автомобіль у цьому сегменті, ви можете бути впевнені, що отримаєте найвищий рівень комфорту та…

12 хв. ago

Чи може Україна відбити ядерний удар росіян: експерт дав відповідь

Теоретично Україна може відбити будь-який ядерний удар російських терористів, за умови, що застосована буде тактична ядерна…

24 хв. ago

Навіть бабусям дадуть зброю: на вулиці України вийде ціла армія – у Раді підтримати новий закон

Працівники «Укрпошти» зможуть носити та застосовувати вогнепальну зброю. ВРУ підтримала нову редакцію закону. Про це повідомляють в…

34 хв. ago

Бред Пітт може бути задоволений: Анджеліну Джолі здав із потрохами колишній охоронець

Анджеліна Джолі вкотре опинилася під ударом. Голлівудську актрису звинуватили у спробі вбити клин між її колишнім…

45 хв. ago

Чергове свавілля ТЦК: в Одесі люди у військовій формі силою заштовхали чоловіка в “бусик”

В Одесі на відео потрапив інцидент, як, ймовірно, працівники ТЦК силою затягнули чоловіка до мікроавтобусу. Поряд з…

52 хв. ago