“Відчуваю себе Пригожиним”: комбат про процес мобілізації ув’язнених до 3-ї штурмової бригади

Для того, щоб потрапити до 3-ї штурмової бригади треба мати мотивацію, підходити за станом здоров’я, а також мати статтю, яка дозволяє служити у війську. Про це в інтерв’ю “Українській правді” сказав 34-річний черкащанин, командир Другого батальйону 3-ї окремої штурмової бригади Дмитро Кухарчук.

За його словами, з ув’язнених можуть вийти хороші бійці, зокрема, штурмовики, але так само він не виключає, що можуть бути випадки самовільного залишення частини, як показує досвід в інших країнах.

“Будуть СЗЧ, 100% будуть. Наприклад, в Азербайджані відбувалося щось подібне з ув’язненими. Там випустили усіх охочих, дали їм по автомату, по 3–4 магазини, і сказали через три дні прибути в певну точку. 80% прибуло, 20% пішли в СЗЧ. І тут так само буде. Наскільки б ретельно я не намагався спілкуватися з людьми, я розумію, що буде відсоток нещирих. Хто просто хоче вийти з в’язниці таким чином і втекти. Це — правда”, — говорить Дмитро Кухарчук.

Він говорить, що в українському пострадянському суспільстві є дуже велика частина людей у в’язницях, які не мали би там сидіти, але є велика частина людей у цивільному житті, які мали б сидіти у в’язниці.

“Я приїжджаю в тюрму, виступаю перед бажаючими. Відчуваю себе Пригожиним. І потім із кожним бажаючим я проводжу особисту співбесіду. Дізнаюся про його стан здоров’я, за що він сидить. Дізнаюся про його мотивацію воювати. І потім на підставі цих всіх факторів я даю йому можливість заповнити анкету”, — розповідає комбат.

На його думку, є чимало засуджених, які бояться потрапити у штрафбат, є також така категорія, яка не проти воювати, але хоче подивитися, що буде з першими і тоді вже ухвалюватиме рішення.

“Дуже бояться, що для них будуть створювати спеціальні підрозділи, в яких їх просто будуть стирати”, — говорить Кухарчук.

Він зазначає, що в них була подібна історія з мобілізованими, які потрапили до добровольчих підрозділів, і було велике опасіння, що вони з недостатньою мотивацією воюватимуть.

“Але ці люди показали себе в деяких випадках навіть набагато краще. Тому що вони зрозуміли, що потрапляють у середовище, де їх цінують, де їх люблять. Вони потрапляють у сім’ю. Сім’я їх приймає, і вони намагаються довести, що вони достойні бути частиною сім’ї. Я впевнений, що та сама історія буде з ув’язненими. Якщо ми візьмемо по 1–2 людини на відділення, по 5–6 людей на взвод, інтегруємо їх, покажемо, що ви – на рівні з усіма, але не підведіть нас, я впевнений, що більшість із них не підведуть”, — висловив сподівання комбат Другого батальйону 3-ї ОШБр.

Він додав, що бригада вже отримала понад тисячу анкет, а всі бійці проходять обов’язковий курс навчання перед відправленням на фронт.

“Все-таки держава має переглянути своє ставлення до себе, до своїх громадян, поміняти повністю підходи. Ну і мають відбутися зміни, які, як причинно-наслідковий зв’язок, можуть спричинити ментальні зміни. І тоді не треба буде шукати мобілізаційний ресурс – він сам по собі буде знайдений. Якщо цього не станеться, якщо ніякі висновки не будуть зроблені, роботу над помилками не проведуть, ми програємо цю війну”, — резюмував Дмитро Кухарчук.

Ольга Степанова

Recent Posts

Газпром неочікувано збільшив транзит газу через Україну

У червні 2024 року російський енергетичний гігант "Газпром" збільшив середньодобові постачання природного газу до Європи майже на…

14 хв. ago

Українцям радять затягнути пояси: скоро підвищать податки та уріжуть державні програми

У бюджеті України утворилася величезна дірка у сотні мільярдів, яка призвела до катастрофічної ситуації із…

15 хв. ago

Притула прокоментував мобілізацію в Україні: “Не можна так ставитись до людей”

У звʼязку з дією правового режиму воєнного стану, в Україні посилили процес мобілізації. Як наслідок, трапляються різні…

22 хв. ago

Бутусов заявив про загрозу втрати Красногорівки і звинуватив комбрига 59 бригади

Український військовий журналіст Юрій Бутусов заявив про загрозу втрати прифронтового міста Красногорівки. Про це журналіст написав у…

25 хв. ago

Уряд Шмигаля навмисне зупинив створення унікального захисту енергетики від ракет

Відповідальність за зупинку будівництва третього рівня захисту енергетичних обʼєктів несе особисто очільник Кабміну Денис Шмигаль,…

29 хв. ago

Скандал за скандалом: Микола Тищенко знову “зашкварився”

Не встигла країна відпочити від новин про Миколу Тищенка, як раптом спалахнув новий скандал. "Ексслуга…

32 хв. ago