“Результату не бачу”: комбат 3-ї штурмової “розніс” мобілізацію в Україні

В Україні нові механізми мобілізації для пошуку додаткових сил ухвалюються надто пізно. І після місяця дії нового закону про мобілізацію результатів не видно.

Таку думку командир Другого батальйону Третьої штурмової бригади Дмитро Кухарчук висловив у інтерв’ю “Українській правді”.

Комбат звернув увагу на те, що росіяни відправляють на війну проти України африканських студентів, але це не означає, що в РФ закінчилися свої солдати. Просто росіяни доволі вчасно знайшли ще один механізм мобілізації, коли їм якраз потрібен додатковий ресурс.

У нас, на превеликий жаль, все ухвалюється занадто пізно. Наприклад, я наразі займаюся мобілізацією ув’язнених. Для прикладу: в 2022 році, і за словами адміністрації колонії, і за словами ув’язнених, 97-98% ув’язнених готові були йти воювати. Сьогодні, враховуючи всі обмеження, 15-20% ми зможемо набрати”, – оцінив Кухарчук.

Він також відповів на запитання, чи бачить результат після того, як минув місяць від набуття чинності законом про посилення мобілізації:

“Чесно, не бачу. Я бачу кол-центри, які працюють, які розводять на гроші європейців. Бачу правоохоронні органи, які їх кришують. Бачу народних депутатів, які їх кришують”.

“Мобілізація пенсіонерів – там да. Людей до 57 років, але багато хто з них виглядає вже на 70. Це не вихід із ситуації”, – зазначив комбат.

Мобілізація ув’язнених

Кухарчук також прокоментував суперечності в суспільстві, які викликає процес мобілізації ув’язнених. Зокрема, існує думка, що ув’язнені можуть самовільно залишити частину або скоїти правопорушення.

Будуть СЗЧ, 100% будуть. Наприклад, в Азербайджані відбувалося щось подібне з ув’язненими. Там випустили усіх охочих, дали їм по автомату, по 3-4 магазини, і сказали через три дні прибути в певну точку. 80% прибуло, 20% пішли в СЗЧ. І тут так само буде”, – прогнозує комбат.

Він зауважив, що серед в’язнів справді є такі, хто планує мобілізуватися, а потім втекти.

“Але в нашому відсталому пострадянському суспільстві є дуже велика частина людей у в’язницях, які не мали би там сидіти. І є дуже велика частина людей у цивільному житті, які мали б сидіти у в’язниці”, – наголосив боєць.

Кухарчук займається мобілізацією ув’язаних, і розповів про цей процес:

“Я приїжджаю в тюрму, виступаю перед бажаючими. Відчуваю себе Пригожиним”.

Він сказав, що мотивує в’язнів приблизно так само, як і ексвласник ПВК “Вагнер” Євген Пригожин: “Слова трошки інші, але, по суті, десь так воно і виглядає”.

Після цього з кожним охочим комбат проводить особисту співбесіду.

“Дізнаюся про його стан здоров’я, за що він сидить. Дізнаюся про його мотивацію воювати. І потім на підставі цих всіх факторів я даю йому можливість заповнити анкету”, – розповів Кухарчук.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Вони врятують цю країну”: Залужний пояснив, чому не можна знижувати мобілізаційний вік

Україна не повинна знижувати мобілізаційний вік, якщо в цьому немає критичної потреби. В іншому випадку…

4 хв. ago

Пенсія у 63 роки: що потрібно знати про терміни звернення за виплатами

Пенсійний фонд України відповів на питання, що часто ставиться, про призначення пенсії за віком. Про…

13 хв. ago

Режим сну Меган Маркл і Кейт Міддлтон: які звички приховують королівські сім’ї

Створення оптимального режиму сну має вирішальне значення для забезпечення повноцінного відпочинку. У сучасному світі технологій…

25 хв. ago

Повістки поштою: куди надсилатимуть людям без держреєстрації

Навіть якщо військовозобов’язаний громадянин не має державної реєстрації, це не звільняє його від процесу загальної мобілізації в…

33 хв. ago

На пенсію із повними кишенями грошей: українці можуть отримати одразу 10 окладів

Скористатися можливістю та отримати одразу 10 окладів перед виходом на пенсію можуть працівники державних та…

34 хв. ago

25-річна блондинка всього за тиждень переспала із сотнею студентів та їхніми батьками: рекорд побито

Актриса "кіно для дорослих", 25-річна блондинка Бонні Блу з Великобританії з початку 2024 року набула…

46 хв. ago