“Результату не бачу”: комбат 3-ї штурмової “розніс” мобілізацію в Україні

В Україні нові механізми мобілізації для пошуку додаткових сил ухвалюються надто пізно. І після місяця дії нового закону про мобілізацію результатів не видно.

Таку думку командир Другого батальйону Третьої штурмової бригади Дмитро Кухарчук висловив у інтерв’ю “Українській правді”.

Комбат звернув увагу на те, що росіяни відправляють на війну проти України африканських студентів, але це не означає, що в РФ закінчилися свої солдати. Просто росіяни доволі вчасно знайшли ще один механізм мобілізації, коли їм якраз потрібен додатковий ресурс.

У нас, на превеликий жаль, все ухвалюється занадто пізно. Наприклад, я наразі займаюся мобілізацією ув’язнених. Для прикладу: в 2022 році, і за словами адміністрації колонії, і за словами ув’язнених, 97-98% ув’язнених готові були йти воювати. Сьогодні, враховуючи всі обмеження, 15-20% ми зможемо набрати”, – оцінив Кухарчук.

Він також відповів на запитання, чи бачить результат після того, як минув місяць від набуття чинності законом про посилення мобілізації:

“Чесно, не бачу. Я бачу кол-центри, які працюють, які розводять на гроші європейців. Бачу правоохоронні органи, які їх кришують. Бачу народних депутатів, які їх кришують”.

“Мобілізація пенсіонерів – там да. Людей до 57 років, але багато хто з них виглядає вже на 70. Це не вихід із ситуації”, – зазначив комбат.

Мобілізація ув’язнених

Кухарчук також прокоментував суперечності в суспільстві, які викликає процес мобілізації ув’язнених. Зокрема, існує думка, що ув’язнені можуть самовільно залишити частину або скоїти правопорушення.

Будуть СЗЧ, 100% будуть. Наприклад, в Азербайджані відбувалося щось подібне з ув’язненими. Там випустили усіх охочих, дали їм по автомату, по 3-4 магазини, і сказали через три дні прибути в певну точку. 80% прибуло, 20% пішли в СЗЧ. І тут так само буде”, – прогнозує комбат.

Він зауважив, що серед в’язнів справді є такі, хто планує мобілізуватися, а потім втекти.

“Але в нашому відсталому пострадянському суспільстві є дуже велика частина людей у в’язницях, які не мали би там сидіти. І є дуже велика частина людей у цивільному житті, які мали б сидіти у в’язниці”, – наголосив боєць.

Кухарчук займається мобілізацією ув’язаних, і розповів про цей процес:

“Я приїжджаю в тюрму, виступаю перед бажаючими. Відчуваю себе Пригожиним”.

Він сказав, що мотивує в’язнів приблизно так само, як і ексвласник ПВК “Вагнер” Євген Пригожин: “Слова трошки інші, але, по суті, десь так воно і виглядає”.

Після цього з кожним охочим комбат проводить особисту співбесіду.

“Дізнаюся про його стан здоров’я, за що він сидить. Дізнаюся про його мотивацію воювати. І потім на підставі цих всіх факторів я даю йому можливість заповнити анкету”, – розповів Кухарчук.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Житомирі вздовж берега річки Тетерів зафіксовано масовий мор риби

У Житомирі зафіксували масовий мор риби вздовж берега річки Тетерів в районі Корбутівки. За цим…

3 хв. ago

“Великий удар під дих Москві”: нардеп Дунда запропонував ЗСУ зайти в Білорусь

Нещодавно самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляв, що їм потрібно готуватися до війни, як уже зараз…

26 хв. ago

Жінку оштрафували на 140 тисяч гривень через ТЦК і забрали телефон

У Чернігівській області жінку оштрафували на 140 тисяч гривень за те що вона у місцевому…

39 хв. ago

Не наші методи: нардеп “Слуги народу” вважає, що гроші добровольцям ЗСУ не потрібні

Народний депутат Ігор Кривошеєв називає виплати військовим "неправильною мотивацією". Народний депутат від "Слуги народу" Ігор Кривошеєв вважає,…

44 хв. ago

Через густий туман у Києві трапилось багато серйозних ДТП: подробиці та фото, відео

У суботу, 5 жовтня, Київ опинився в умовах густого туману, що спричинило значне ускладнення ситуації…

58 хв. ago

Окупанти будуть атакувати Запоріжжя: у ЗСУ спрогнозували, кили буде гаряче

Ситуація на Запорізькому напрямку неспокійна. Окупанти можуть активізувати штурми вже найближчими днями. Але прямо зараз активність росіян…

1 годину ago