Електронний військовий квиток: що це, як працює і як його отримати

Президент України 2 квітня 2024 року підписав закон №3549-ІХ Про цифровізацію військового обліку та запровадження електронного кабінету військовозобов’язаного. Також був ухвалений законопроєкт №10062 щодо цифровізації армії. Документ передбачає створення та запуск електронного військового обліку в Україні. Це стосується електронного кабінету військовозобов’язаного та електронного військового квитка.

Що таке електронний військовий квиток (QR-код), хто і як його може отримати – читайте двлі.

Електронний військовий квиток: що це

Військовий квиток – це документ, що посвідчує особу військовослужбовця (військовозобов’язаного або резервіста) і визначає його належність до виконання військового обов’язку. Посвідчення видається всім особам призовного віку в ТЦК. В Україні військовий квиток повинен мати кожен чоловік. Навіть деякі категорії жінок повинні стояти на військовому обліку, згідно із законом України “Про військовий обов’язок та військову службу”.

Електронний військовий квиток (ЕВК) – це виписка з реєстру, яка свідчитиме про обліковий статус громадянина. Електронний квиток прийде на зміну паперовому військовому квитку. Від 18 червня 2024 він має таку ж юридичну силу, що і паперовий.

Електронний військовий квиток міститиме такі дані:

  • придатність до військової служби;
  • місце, де військовозобов’язана особа стоїть на обліку;
  • інша важлива інформація.

Цей електронний документ дозволить замінити особисті паперові документи, зокрема:

  • посвідчення офіцера;
  • посвідчення штаб-сержанта;
  • посвідчення генерала;
  • військовий квиток офіцера запасу тощо.

Також електронний військовий квиток може використовуватися як перепустка в системах контролю та управління доступом на територію режимних об’єктів, адже він може бути захищеним носієм особистого ключа, який містить електронний підпис.

Електронний військовий квиток: як отримати

У застосунку “Резерв+” відтепер доступний електронний військово-обліковий документ, який має таку ж юридичну силу, як і паперовий. Новий функціонал дозволяє уповноваженим органам перевіряти чинність документа за допомогою сканування QR-коду.

Щоб отримати електронний військово-обліковий документ потрібно авторизуватись у застосунку “Резерв+” та оновити дані щодо себе. Важливо перед тим перевірити, чи оновлений сам мобільний додаток в маркетах Google Play чи App Store і за потреби оновити його.

Потім в додатку на сторінці з військово-обліковими даними користувача з’явиться вкладка “завантажити PDF”: потрібно натиснути на неї, тоді на екрані з’явиться електронна версія військового квитка.

Там будуть вказані військово-облікова спеціальність користувача, його персональні дані, чи перебуває він на обліку та інше. Там також буде зазначено, чи проходили ви ВЛК. І найголовніше – на сторінці буде згенеровано QR-код, унікальний для кожної людини.

Детальну інструкцію дивіться у відео:

Нині ця функція з’явилася не в усіх, це ефект поступової доступності застосунку в маркетах. Однак абсолютно всі користувачі зрештою отримають цей доступ.

Відтепер українські чоловіки не зобов’язані носить із собою паперові військово-облікові документи, а зможуть пред’явити їх в електронному вигляді.

Ольга Степанова

Recent Posts

Повідомляють сім джерел: Гарріс може замінити Байдена в передвиборчих перегонах, — Reuters

Віцепрезидентка Камала Гарріс є головною альтернативою на заміну президенту США Джо Байдену, якщо він вирішить…

3 хв. ago

“Усі чоловіки воюватимуть”: потрібно готуватися до війни на 10 років, — Сенцов

Україна має бути готовою до того, що війна триватиме ще 10 років, тому всі мають…

6 хв. ago

Дожилися: у Раді хочуть заборонити бойлери – людей вже попередили

Ситуація в енергосистемі України залишається складною і громадян закликають використовувати якнайменше енергоємних приладів, щоб уникнути…

8 хв. ago

Через некомпетентність комбрига Шевчука ризикуємо втратити Красногорівку – Бутусов

Командир 59-ї мотопіхотної бригади Богдан Шевчук, призначений рішенням головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, не справляється зі…

21 хв. ago

Відмова від бідності: батько і син стали мільйонерами й змінили свій раціон (фото)

У США батько і син зі штату Теннессі виграли в лотерею один мільйон доларів. Про…

24 хв. ago

За таке ще не звільняли: тепер українців позбавлятимуть роботи пачками

Нещодавно Верховна Рада подолала вето президента України та ухвалила з урахуванням його пропозицій проєкт закону №7731 щодо…

26 хв. ago