Обмежено придатні чоловіки стануть необмежено придатними: роз’яснення Міноборони

Чоловіки, що мають статус обмежено придатних, можуть бути визнані або придатними, або непридатними до військової служби. У першому випадку вони підлягають мобілізаціъ і можуть бути призвані до лав ЗСУ. У другому – їх знімають із військового обліку. Однак попередні висновки ВЛК щодо їхньої придатності наразі не дійсні.

В Україні триває війна. І щоб остаточно визначитися з придатністю громадян до мобілізації, вони мають повторно пройти медичне обстеження. Цього вимагає новий закон про мобілізацію, який набув чинності з 18 травня. Про це повідомив речник Міноборони України, старший лейтенант Дмитро Лазуткін.  

Всі чоловіки, які були визнані обмежено придатними до 4 травня 2024 року, мають пройти повторне медобстеження. Тобто знову пройти ВЛК, каже Лазуткін. Лише на підставі свіжих медичних обстежень ВЛК робитиме висновок щодо придатності кожного чоловіка.

Відповідно до нового закону про мобілізацію, зараз немає категорії обмежено придатних. Є або придатні, або непридатні для військової служби. Отже ступінь придатності кожного чоловіка визначатимуть окремо.

Чоловікам, які мають статус обмежено придатних, закон дає 9 місяців на повторне проходження ВЛК і отримання медичних висновків.

“Автоматично переведення до категорії придатних чи непридатних у чинному законодавстві не передбачено. Питання про придатність чи непридатність до військової служби вирішує виключно ВЛК”, – зауважив речник Міноборони.

Ольга Степанова

Recent Posts

Намагаються послабити Буданова: Умєров звільнив двох заступників начальника ГУР

Міністр оборони Рустем Умєров звільнив двох заступників голови ГУР Кирила Буданова без його відома. Про це повідомляє "Бабель" із…

4 хв. ago

“Їх не потрібно шукати”: адвокатка розповіла, хто перший отримає повістки поштою

З 17 липня в Україні почали надсилати поштою повістки, направлені ТЦК на сервери "Укрпошти". Вони були…

12 хв. ago

“Задумався про реінкарнацію”: ЗМІ розкрили нюанси візиту Путіна до монгольських шаманів

Під час нещодавніх відвідин Монголії російський лідер Володимир Путін відвідував "шаманів", бо замислився над своєю реінкарнацією та…

19 хв. ago

Розкрито ланцюжки виробництва і поставок іранських “Шахедів” для ЗС РФ (інфографіка)

Україна запровадила санкції проти 40 юридичних та 6 фізичних осіб, у відповідь на передачу Іраном…

28 хв. ago

В яких органах влади найбільше зростуть зарплати (список)

Найбільше зросте фонд оплати праці у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та в Бюро економічної безпеки Проєктом…

37 хв. ago

Перевірки пройдуть усі: за що газова служба може оштрафувати на 100 тис. грн

В Україні тривають перевірки газового обладнання. Фахівці газових служб також перевіряють лічильники. Такі інспекції можуть призвести…

45 хв. ago