Обмежено придатні чоловіки стануть необмежено придатними: роз’яснення Міноборони

Чоловіки, що мають статус обмежено придатних, можуть бути визнані або придатними, або непридатними до військової служби. У першому випадку вони підлягають мобілізаціъ і можуть бути призвані до лав ЗСУ. У другому – їх знімають із військового обліку. Однак попередні висновки ВЛК щодо їхньої придатності наразі не дійсні.

В Україні триває війна. І щоб остаточно визначитися з придатністю громадян до мобілізації, вони мають повторно пройти медичне обстеження. Цього вимагає новий закон про мобілізацію, який набув чинності з 18 травня. Про це повідомив речник Міноборони України, старший лейтенант Дмитро Лазуткін.  

Всі чоловіки, які були визнані обмежено придатними до 4 травня 2024 року, мають пройти повторне медобстеження. Тобто знову пройти ВЛК, каже Лазуткін. Лише на підставі свіжих медичних обстежень ВЛК робитиме висновок щодо придатності кожного чоловіка.

Відповідно до нового закону про мобілізацію, зараз немає категорії обмежено придатних. Є або придатні, або непридатні для військової служби. Отже ступінь придатності кожного чоловіка визначатимуть окремо.

Чоловікам, які мають статус обмежено придатних, закон дає 9 місяців на повторне проходження ВЛК і отримання медичних висновків.

“Автоматично переведення до категорії придатних чи непридатних у чинному законодавстві не передбачено. Питання про придатність чи непридатність до військової служби вирішує виключно ВЛК”, – зауважив речник Міноборони.

Ольга Степанова

Recent Posts

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

5 хв. ago

Повінь у Європі: Будапешт іде під воду. ФОТО

Повені, які у середині вересня охопили Центральну та Східну Європу, дійшла до Угорщини. Дунай, що вийшов із берегів,…

19 хв. ago

Стало відомо, яка буде ціна офіційних iPhone 16 в Україні

27 вересня в Україні розпочнуться офіційні продажі нової лінійки смартфонів iPhone 16, яка включає чотири…

30 хв. ago

Окупанти направили «Шахед» у бік Хмельницької АЕС

Росія продовжує ядерний шантаж, направляючи ракети та дрони в бік українських АЕС. У ніч на…

41 хв. ago

Демократи закликають Гарріс збільшити свою присутність у ЗМІ — The Hill

Люди, близькі до кампанії Гарріс, стверджують, що вони застосовують багатогранний підхід до завоювання голосів виборців,…

51 хв. ago

Загальна мобілізація: відстрочку тепер можна оформити дистанційно

Якщо необхідно відтермінувати мобілізацію, необхідно подати певні документи. Нещодавно Верховна Рада вирішила продовжити воєнний стан…

59 хв. ago