Світан назвав дату нової масованої атаки РФ: може бути пов’язана із графіком Зеленського

Новий масований обстріл України, ймовірно, може відбутися на момент перебування президента України Володимира Зеленського в Нью-Йорку (США) на заходах Генасамблеї ООН, яка розпочне роботу 22 вересня. Технічно Росія вже готова, оскільки з моменту останнього серйозного ракетного удару минуло багато часу. А для підготовки окупантам достатньо 10 днів.

Такий прогноз 18 вересня озвучив у етері 24 каналу український військовий експерт, полковник запасу Роман Світан. Експерт зауважив, що ГУР та СБУ вже працюють над знешкодженням російських стратегічних бомбардувальників та ракет.

За словами експерта, росіяни часто здійснюють масовані обстріли, коли політичне керівництво України кудись їде. Він нагадав, що Зеленський 25 вересня “плюс-мінус день” перебуватиме у США на Генасамблеї ООН, де він виступить. Є вискова ймовірність, що в ці дні Росія здійснить масовану атаку. Він попередив, що “є певні закономірності”, і його прогноз – “теоретичні, аналітичні викладки, не більше” а не інсайд.

Експерт підкреслив, що росіяни використовують такі ситуації не лише для самого обстрілу. Наприклад, окупанти можуть намагатися зірвати інформаційний потік, тобто перекрити позитивні для України новини зі США негативними новинами, а саме про атаку.

На підготовку їм потрібно 10 днів, а годині від попередньої атаки пройшло вже багато. Технічно росіяни готові,
– наголосив Світан.

Нагадаємо, що Росія практично щодня атакує Україну десятками дронів-камікадзе, але велику кількість ракет востаннє застосовувала під час атак 26-27 серпня. З того часу були лише поодинокі пуски російських ракет.

Ракетна атака РФ 26 серпня – наймасштабніша і найдорожча

У ніч проти 26 серпня РФ підняла у небо 11 стратегічних бомбардувальників Ту-95 МС, вивела у море носії “Калібрів”, а також задіяла МіГи. Ближче до ранку почала обстріл.

Під обстріл окупантів потрапили 15 областей України. Ціль росіян – енергетична інфраструктура нашої країни. Серед інших об’єктів під удар потрапила і Київська ГЕС. Через влучання по енергетиці в Україні застосували екстрені відключення світла, а згодом повернули графіки. Внаслідок масованої атаки загинули 7 людей, ще 47 зазнали поранень. Серед постраждалих зокрема 4 дітей, наймолодшому з яких немає і року.

26 серпня російські окупанти здійснили наймасованішу атаку по території України. Всього росіяни випустили 127 ракет та 109 ударних БПЛА. Більше цієї кількості було лише у перший день війни, 24 лютого 2022 року. Тоді РФ випустила по Україні 160 ракет. Силам протиповітряної допомоги 26 серпня вдалося збити майже всі цілі – 102 ракети та 99 дронів. 

Видання Forbes Ukraine підрахувало затрати окупантів та стверджує, що атака 26 серпня була не лише масштабною, а й найдорожчою для РФ з початку війни. Forbes Ukraine оцінює вартість атаки у $1,2–1,3 млрд, що є рекордним показником за всю годину повномасштабної війни”, – йдеться у повідомленні.

У виданні додали, що РФ використала три аеробалістичні ракети “Кінджал”, шість балістичних ракет “Іскандер” або KN-23, 77 крилатих ракет Х-101, 28 крилатих ракет морського базування “Калібр”, 10 керованих авіаракет Х-59/Х- 69, три крилаті ракети Х-22 та 109 “Шахедів”. Найдорожчими для РФ були ракети “Кінджал”, які вартують близько 15 млн. доларів, а найдешевшими – безпілотники, вартість яких становить 50 тис. доларів.

Романчук Микола

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago