Повітряний бій буде програно: експерт розкритикував озброєння українських F-16

Важливою є не кількість літаків, які Україна отримала від союзників, а якість їх озброєння та обладнання, яке встановлене на винищувачах. Із ракетами старої модифікації, які встановлені на українських F-16, навіть не варто вступати у повітряний бій. Про це розповів в інтерв’ю на Radio NV авіаексперт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації Валерій Романенко.

«Зрозуміло, що шість літаків, які ми отримали на початку, вони не дадуть результатів. І кількість переросте в якість, скажімо так, не від кількості отриманих бортів, а від того, наскільки ефективне озброєння і бортові системи оборони будуть передані нам разом з літаками», – підкреслив авіаексперт.

В свою чергу він наголосив, що на наших винищувачах установлена новітня оборонна бортова система, яка є однією із останніх європейських модернізацій озброєння. А от атакувальна зброя українських F-16 дуже погана.

Наразі на винищувачах, які передали союзники, встановлені старі ракети, які мають дальність ураження 95-105 км. Спеціаліст повідомив, що з такими ракетами вступати у повітряний бій проти російських МіГ-29 навіть немає сенсу, так як наші винищувачі не зможуть дістати противника, тим більше в умовах надзвичайних швидкостей в повітрі.

Романенко акцентував увагу на тому, що українські літаки захищені від російських ракет новітньою системою оборони, але вона корисна лише як захист. Саме тому винищувачам F-16 наразі можна боротися лише з російськими ракетами та «шахедами».

Експерт також додав, що до кінця 2024 року Україна поки що більше не отримає європейських винищувачів. Натомість Європа продовжує навчати українських пілотів на своїх базах, але і навчання сильно затягується, так як на базах НАТО не вистарчає місця для українців, адже європейці готують і своїх військових. 

«І коли їх (спеціально навчених пілотів) буде більше, то буде нарощуватись база повітряних сил на літаках F-16 приблизно до рівня бригади. Але це відбудеться десь влітку наступного року. Не раніше», — вважає Романенко.

Підсумовуючи, Романенко сказав, що Україні потрібно посилювати свою протиповітряну оборону, адже це є основною і пріоритетною задачею, особливо в осінньо-зимовий період.

Нагадаємо, зараз відомо, що в України точно є вже шість винищувачів F-16, про це повідомили офіційно у Повітряних силах України. Планується, що в скорому часі Данія передасть ще кілька літаків вслід за Нідерландами.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

50 хв. ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

52 хв. ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

54 хв. ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

55 хв. ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

58 хв. ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

59 хв. ago