Паніка, розпач та масова здача: як ЗСУ “наловили” в Курській області стільки російських строковиків

Під час наступу Збройних сил України в Курській області російські солдати строкової служби виявилися одними з небагатьох російських підрозділів, хто опинився на шляху в досвідчених українських бригад. Не дивно, що майже небоєздатні строковики почали здаватися у полон десятками та сотнями – зовсім не маючи бажання помирати.

Про це повідомляє американське видання The New York Times. Журналісти змогли поговорити із полоненими в одному з тимчасових таборів військовополонених на Сумщині, де перебуває 320 полонених. 80% з них – строковики.

Один з російських строковиків на ім’я Василь сказав, що ніс службу у прикордонні Курської області. Його позиції було захоплено 6 серпня, в перший день українського наступу. Строковики не чекали українського наступу, зокрема росіянин визнав – він “ніколи не думав, що це станеться”. Частина його товаришів загинула, він та інші змогли врятуватися тому, що “забігли в березовий гай та сховалися”.

“Виявилося, що російський кордон захищали слабо, переважно молодими солдатами строкової служби, які в інтерв’ю розповідали, що здаються або залишають свої позиції. Рядовий Василь розповів, що вижив, пролежавши в березовому лісі біля російського кордону три дні, вкритий гілками та листям, перш ніж вирішив здатися”, – зазначає видання.

Росія прикривала кордон опорними бетонними та земляними пунктами із гарнізонами в один взвод (до 30 осіб). Розташовані на відстані до 1,5 км один від одного, укріплення швидко здалися перед натиском ЗСУ. Ще один полонений росіян, 21-річний строковик Ігор, сказав, що за кілька днів до початку наступу артилерія ЗСУ почала активно обстрілювати російські укріплення. Російські командири ігнорували доповіді про це. В день атаки укріплення, яке повинен був обороняти Ігор, згоріло через обстріл, а строковик разом з 11 іншими військовими вирішив втекти до лісу. З цієї групи вижило тільки п’ятеро.

20-річний строковик Сергій з Татарстану сказав виданню, що його життя та життя ще 28 військових РФ врятував їхній командир – спочатку він вивів гарнізон з укріплення, щоб відступити, а потім, коли військові заховалися у селі та були оточені воїнами ЗСУ, наказав здатися. Уся група росіян здалася – і вся вона досі жива.

Тим часом росіяни, схоже, змінюють ставлення до своєї влади після того, як Кремль продемонстрував млявість та безпорадність після початку боїв в Курській області. Кількість невдоволених діями російського уряду зросла вперше після того, як у 2023 році керівник “ПВК Вагнера” Євген Пригожин вчинив збройний заколот та організував похід на Москву.

Ольга Степанова

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

40 хв. ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

41 хв. ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

43 хв. ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

45 хв. ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

47 хв. ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

48 хв. ago