Forbes: Путін відправляє на фронт сотні вінтажних гармат

Через величезні втрати на фронті Росія змушена знімати зі складів дедалі старішу техніку, снаряди до якої часом просто відсутні.

І саме в цьому агресора рятує КНДР, яка досі виробляє снаряди до «вінтажної» артилерії середини минулого століття, пише Forbes .

Сьогодні гаубиця М-46, що зустрічається тільки в музеях, була розроблена в 1946-50 роках і стала чи не найпотужнішою гарматою СРСР того часу. Щоб вистрілювати рідкісні 130-міліметрові снаряди на відстань у 37 км зі швидкістю п’ять снарядів за хвилину, їй потрібно було 8 осіб обслуговуючого персоналу.

«Це потужна зброя, але важка, її важко транспортувати і потрібно багато робочої сили. Саме тому у 1970-х роках радянська армія замінила М-46 на ефективніші 152-міліметрові гаубиці. Великі втрати цих нових гармат та виснаження російських довоєнних запасів артилерійських стволів та снарядів повернули Кремль назад у часі. Приблизно через рік після початку війни в Україні недоліки М-46 більше не заважали. На той момент альтернативою старої артилерії була відсутність артилерії», – пише Forbes.

За підрахунками OSINT-аналітика HighMarsed, станом на 2022 рік у Росії в резерві було 665 гармат М-46. До лютого 2024 року було вилучено близько 65. Проте зараз темпи реактивації різко підскочили.

“Я ще не підрахував точну кількість, але вони, ймовірно, забрали зі складу зберігання близько половини 130-мм М-46”, – повідомив нещодавно HighMarsed.

Однак варто зауважити, що російські заводи більше не виготовляють 130-міліметрові снаряди. А ось заводи Північної Кореї виробляють!

Завдяки потужному снаряду та пристойній дальності стрілянини М-46 особливо корисна як «контрбатарейна» зброя, тобто як гаубиця для знищення інших гаубиць. Такого висновку дійшло Центральне розвідувальне управління США, яке у 2009 році перевіряло артилерійські запаси Північної та Південної Кореї. ЦРУ назвало М-46 «найефективнішою контрбатарейною зброєю в Кореї».

Але росіянам може бути важко користуватися цими гарматами на фронті в Україні. Росія вже втратила стільки вантажівок та артилерійських тягачів, що почала оснащувати фронтові полки та бригади цивільними всюдиходами та мотоциклами.

Інша проблема з 70-річними М-46 полягає в тому, що Росія стає залежною від щедрості своїх союзників: лише Північна Корея та Іран зберегли велике серійне виробництво 130-міліметрових снарядів.

«Щоб зберегти в дії свої нові старі гаубиці, Москві доведеться підтримувати добрі стосунки з Пхеньяном та Тегераном», – наголошує Forbes.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Мобілізаційний сплеск: у ТЦК похвалилися ефективністю своїх рейдів

Рейди, організовані територіальними центрами комплектування (ТЦК) у громадських місцях, сприяють підвищенню мобілізаційної активності та свідомості…

3 хв. ago

Тайваньські вчені створили перший у світі компактний квантовий комп’ютер

Дослідники з Тайваню оголосили про створення найменшого у світі однофотонного квантового комп’ютера, що може змінити…

11 хв. ago

В Києві організували схему втечі чоловіків до Польщі на «навчання»

У Києві правоохоронці викрили масштабну аферу, за якою місцевий мешканець пропонував послуги незаконного перетину кордону…

16 хв. ago

Росіяни створили фейковий сайт Держприкордонслужби України

У мережі Інтернет виявили фейковий сайт, який повністю імітував дизайн і структуру офіційного вебресурсу Державної…

20 хв. ago

Людство вперше порушило глобальний колообіг води і наражає планету на кризу

Вперше в історії людство порушило колообіг води на планеті, що загрожує глобальною кризою. Відповідно до…

28 хв. ago

Будівництво міста на Марсі: Маск розкрив головну перепону

Людство зможе почати підкорювати інші планети лише після того, як удосконалить ракетні та космічні технології приблизно в…

5 години ago