Адвокатка пояснила, чи має ТЦК право повторно відправляти повістку

У рамках нових правил мобілізації територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) отримали право повторно направляти повістки. Після другої повістки, ТЦК можуть звернутися до поліції, щоб здійснити адміністративне затримання.

Про це розповіла адвокатка Катерина Аніщенко в етері телеканалу Еспресо.

Причини повторного надсилання повістки

Згідно із законом про мобілізацію, якщо особа військовозобов’язаного віку не з’явилася до ТЦК у зазначений час, відмовилася від отримання повістки або повістка повернулася з позначкою пошти про відмову чи відсутність адресата, ТЦК має право повторно направити повістку.

Адвокат підкреслила, що така повістка буде належним чином оформлена і вважатиметься надісланою за адресою задекларованого місця реєстрації або проживання військовозобов’язаного.

Після другої повістки ТЦК звертається до відділу поліції з проханням про адміністративне затримання вказаної особи. Якщо дільничний не знаходить військовозобов’язаного через опитування сусідів чи інші методи, матеріали передаються до ТЦК, які можуть подати позов до суду.

Мета цих позовів – накладення штрафів та заборона керувати транспортними засобами для таких осіб.

Аніщенко також пояснила, що кримінальна відповідальність настає лише для тих військовозобов’язаних, які пройшли військово-лікарську комісію (ВЛК) і не з’явилися до ТЦК за вказаною бойовою повісткою. Тобто, якщо вже відбувся процес мобілізації, але особа не з’явилася з речами, це підлягає кримінальній відповідальності. До цього моменту відсутність за повісткою веде до адміністративної відповідальності.

Таким чином, нові правила мобілізації надають ТЦК більше можливостей для забезпечення виконання вимог закону і своєчасної мобілізації військовозобов’язаних.

Ольга Степанова

Recent Posts

Де в Україні найрозумніші школярі. Топ-5 міст за результатами НМТ

Порталом Osvita.ua був оприлюднений рейтинг обласних центрів України за результатами національного мультипредметного тесту 2024 року.…

49 хв. ago

Персональна тренерка Іванки Трамп назвала п’ять вправ для ідеальної фігури

Іванка Трамп, донька кандидата в президенти США від республіканців Дональда Трампа, у свої 42 роки…

1 годину ago

Звідки береться ком у горлі та, як із ним боротися

Популярний в Україні лікар Євген Комаровський розповів, що таке ком у горлі, та у кого він виникає. За…

1 годину ago

Акули дедалі частіше нападають на людей: учені пояснили, у чому причина

Кількість нападів акул на людей за останні десятиліття неухильно зростає, пише Bild. Так, за статистикою Міжнародного архіву нападів…

1 годину ago

Стало відомо, коли червоні магнітні бурі припинять лупити по Землі

У п'ятницю, 20 вересня триває магнітна буря силою у сім балів. Геомагнітний шторм червоного рівня небезпечності, що…

1 годину ago

“Показники зростають з місяця в місяць”: в Україні набирає обертів добровільна мобілізація

Щомісяця в Україні добровільно мобілізуються в середньому 6,5 тисяч громадян. Про це 20 вересня заявив Уповноважений представник Міністерства оборони…

2 години ago