Зеленський виступив проти перемир’я з Росією на час літніх Олімпійських ігор

Президент України Володимир Зеленський виступив проти перемир’я з Росією на час літніх Олімпійських ігор у Парижі цього року. «Ми проти будь-якого перемир’я, яке грає на руку ворогові», — сказав він, зазначивши, що Київ не довіряє Путіну.

Зеленський додав, що російський наступ у Харківській області — це операція, яка складається з кількох хвиль. За підсумками «першої хвилі» ЗСУ вдалося взяти ситуацію під контроль, проте ризик, що російська армія далі намагатиметься захопити регіон, зберігається, зазначив президент: «Вони хочуть атакувати, але розуміють, що атакувати Харків дуже складно. Це велике місто, і вони розуміють, що у нас є сили, які довго боротимуться».

ЗСУ змогли зупинити російську армію за 5-10 кілометрів від кордону, повідомив також Зеленський: «Не скажу, що це великий успіх (для Росії. — ТМТ)». При цьому він нарік, що на сьогоднішній день Україна не має потрібної кількості необхідних для оборони країни систем ППО.

Росія розпочала новий наступ у Харківській області 10 травня. За кілька днів російські окупанти захопили не менше восьми населених пунктів та змогли зайти до міста Вовчанська. Далі темп просування російських сил помітно сповільнився, зазначає Інститут вивчення війни (ISW).

За даними головного комітету ЗСУ Олександра Сирського, Росія в Харківській області розширила зону бойових дій майже на 70 км і намагається змусити українські сили задіяти резервні бригади, проте лінію оборони ЗСУ їй прорвати не вдалося. Зеленський 17 травня повідомив про стабілізацію ситуації на півночі Харківської області.

Дмитрук Андрій

Recent Posts

Не до кінця втрачені: вчені виявили незвичайну рису характеру психопатів

Нещодавні дослідження показали, що, хоча психопати часто сприймаються як позбавлені емпатії, вони здатні розуміти емоції…

3 хв. ago

3,5-метровий Дракула з величезними крилами: названо найбільшу істоту на Землі, що літає (фото)

Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час вона встигла стати домівкою…

12 хв. ago

Посилки з AliExpress стануть розкішшю: нові правила позбавлять дешевого шопінгу

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев під час…

20 хв. ago

Ізраїль готується до удару у відповідь на атаку Ірану: можлива дата

Ізраїльські військові готують "значну та серйозну" відповідь на ракетну атаку Ірану, яка відбулася минулого тижня.…

27 хв. ago

“Рандомайзер” і помилки в алгоритмах формування: що не так з повістками, які відправляють поштою

За допомогою Реєстру військовозобовʼязаних Міноборони формує повістки. Вони містять електронні підписи начальників ТЦК та СП…

36 хв. ago

Українці можуть жити в США під “тимчасовим захистом”: коли спливає його термін

У Сполучених Штатах зараз перебувають тисячі громадян України. Вони можуть жити та працювати там завдяки американській…

45 хв. ago