Дрон з України долетів до авіазаводу в Казані

Українські далекобійні дрони 17 квітня атакували авіазавод у Казані (КАПО), на якому збирали стратегічні бомбардувальники типу Ту-22М3 і Ту-160.

Інформації про результат атаки немає, але сам факт важливий як мінімум у символічному плані. Про це пише Defence Express.

“Тут мова не тільки про те, що авіазавод в Казані розміщений на понад 1000 кілометрів від кордону України. Мова тут також і про те, що КАПО є настільки важливим в системі рашистського ВПК, що цей об’єкт навіть використали як “декорацію” для одного із пропагандистських заходів за участі ватажка Кремля Путіна”, – йдеться у повідомленні.

Російський президент Володимир Путін у лютому цього року відвідував авіазавод у Казані. Тоді стало відомо, що за останні два роки на КАПО провели модернізацію лише двох стройових бомбардувальників Ту-160 і збудували ще два літаки цього типу із заготовок радянських часів. Два ці літаки вийшли з цехів ще 2022 року, але Міноборони РФ їх не прийняло.

У березні 2023 року на КАПО “засвітився” модернізований Ту-22М3М, але це був лише другий бомбардувальник цього типу за останні п’ять років.

“При цьому цікаво, що рашисти заявляли доволі амбітні плани з розгортання виробництва на потужностях КАПО. Наприклад, в грудні 2023 року стало відомо про план на майже всі Ту-22М3 поставити штангу дозаправки, яка дає політ на кілька годин. Водночас тоді ж в грудні 2023 року стало відомо і про те, що РФ запланувала зробити 70 Ту-214 на заводі-виробнику Ту-160 і Ту-22М3, а план не виконується”, – наголошують експерти.

Виробничі потужності цього авіазаводу у поганому стані. У відкритому доступі були дані про те, що його обладнання було оновлено лише на 40% від плану. Для виробництва Ту-214, які можуть мати “подвійне” призначення, використовуватимуть цех, який призначався для ПАК ДА як заміни Ту-95МС і Ту-160.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Спортсмен уклав контракт зі своєю дівчиною про обов’язковий інтим при кожній зустрічі

Модель Джессіка Гойкочеа, яка з 2021 року зустрічається з колишньою зіркою футбольного клубу "Барселона" Марком…

3 години ago

Тайсона Ф’юрі захейтили у Великій Британії після поразки Усику

Британський боксер Тайсон Ф'юрі програв бій Олександру Усику за звання абсолютного чемпіона світу у надважкій…

4 години ago

Посилення мобілізації: на сайтах пошуку роботи з’явились вакансії з бронюванням

У сервісі пошуку роботи Work.ua зʼявився окремий розділ, а також фільтр з вакансіями, у яких…

4 години ago

Штраф за непоновлення даних у ТЦК: скільки доведеться сплатити українцю

18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію, в результаті чого всі військовозобовʼязані громадяни повинні оновити…

4 години ago

У Житомирі дві дівчинки вкоротили собі віку, зістрибнувши з багатоповерхівки

У вівторок, 21 травня, у Житомирі двоє дівчаток-підлітків зістрибнули з багатоповерхівки й загинули. Поліція вивчає обставини…

4 години ago

Відключення світла триватимуть місяцями: в “Укренерго” повідомили погані новини

В "Укренерго" попередили, що відключення світла у населення буде тривати й надалі через значний дефіцит електроенергії, який…

4 години ago