Покарання для ухилянтів: у Раді розповіли, чи штрафуватимуть на 200 тисяч гривень

Представник фракції “Слуга народу” і член оборонного комітету Федір Веніславський розповів, що в новому законопроєкті про мобілізацію не розглядаються штрафи в розмірі від 153 до 204 тисяч гривень, як про це раніше заявляв журналіст Юрій Бутусов. Про це нардеп розповів в інтерв’ю “Главкому”.

Як пише видання, в урядовому законопроєкті про мобілізацію за порушення правил військового обліку військовозобов’язаними, призовниками та резервістами пропонується встановити штрафи в розмірі від 8,5 до 17 тисяч гривень, що істотно перевищує поточні штрафи, які не перевищують 1,7 тисячі гривень. А порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію коштуватиме 34-85 тис. грн штрафу (на громадян і посадових осіб). Якщо це порушення скоєно в умовах особливого періоду, штраф зросте до 153-204 тис. грн.

15 березня військовий журналіст Юрій Бутусов заявив, що розглянуті пропозиції про мобілізацію можуть бути включені до “мобілізаційного” законопроєкту, обговорюваного в парламенті. Особливу увагу привертає розділ “Примус”, де передбачено покарання в розмірі 100 тисяч гривень для військовозобов’язаних, які ухиляються від уточнення відомостей військового обліку. У разі повторного ігнорування цієї вимоги протягом двох тижнів, штраф може зрости до 200 тисяч гривень. Аналогічні санкції пропонуються застосовувати до чоловіків, які не з’явилися в ТЦК після отримання повістки.

Однак народний депутат Федір Веніславський зазначив, що комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки не розглядає концепцію мобілізації, яку опублікував у соцмережах Бутусов. Натомість він згоден, що санкції за ухилення від мобілізації мають бути більш суттєвими, щоб вони справді були відчутними.

“На сьогодні штрафи в кілька сотень гривень не стимулюють громадян виконувати свої обов’язки. Однак слід зазначити, що питання про штрафи не обговорюється в рамках урядового законопроєкту №10449 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, — пояснив Веніславський.

Нагадаємо, що 12 березня у Верховній Раді обговорювали дві різні моделі законопроєкту про запровадження економічного бронювання від загальної мобілізації. Одна з моделей, запропонована Офісом президента, передбачає встановлення порогу в 35 000 гривень. Інша модель розробляється комітетом з питань економічного розвитку, і вона пропонує справляння додаткового військового збору за кожну заброньовану людину, незалежно від її посади, заробітної плати чи інших критеріїв.

Ольга Степанова

Recent Posts

Борги зростають: росіяни не здатні виплачувати кредити

Як пишуть російські медіа, 35% росіян відчувають невеликі труднощі з погашенням кредитів, 12% — великі…

3 хв. ago

Українцям відключають ліфти: змушують “скидатися” на нові

У Миколаєві трапилася ситуація, яка, напевно, додасть головного болю мешканцям будинку на вулиці Генерала Алмазова…

10 хв. ago

Трамп закликає Ізраїль вдарити по ядерних об’єктах Ірану

Кандидат у президенти США Дональд Трамп висловився за удари по ядерних об'єктах Ірану у відповідь на нещодавні…

12 хв. ago

Вибухало та горіло: у Воронезькій області Росії дрони атакували кілька підприємств

У ніч проти 5 жовтня у Воронезькій області (РФ) лунали вибухи. Там фіксували безпілотники та…

19 хв. ago

Чоловіки, які не оновили дані у ТЦК, не зможуть отримати бронь від мобілізації

В Україні триває повномасштабна війна й військовозобов'язані чоловіки підлягають мобілізації. Але є категорія громадян країни,…

19 хв. ago

Для хлопців у вишах введуть нове правило: доведеться пройти кожному

З наступного навчального року в українських університетах для хлопців вводять обов’язкову військову підготовку, відмова від…

28 хв. ago